Bocsánatkérő közleményt írt Marton László, az elmúlt hetekben többek által szexuális zaklatással, erőszakkal vádolt színházi rendező. Sárosdi Lilla, a botrányt kirobbantó színésznő elfogadta a gesztust.

061.hu

Az elmúlt napokban már nyolcan álltak elő azzal, hogy Marton szexuálisan zaklatta őket. Először múlt csütörtökön Sárosdi Lilla színésznő vádolta meg név szerint is a Vígszínház főrendezőjét szexuálisan zaklatással, állítása szerint a rendező húsz évvel ezelőtt egy kocsiban arra kérte, hogy „puszilja meg” a nemi szervét. Marton először rágalomnak minősítette a vádat, de miután további hét – többségükbe nevük elhallgatását kérő – nő jelentkezett hasonló történetekkel, Marton ma végül bocsánatot kért.

„Az elmúlt napokban napvilágot látott, személyemet érintő hírek mindent összetörtek körülöttem. Nem kímélték sem a családomat, sem a munkámat, sem önnön magamat. Igyekeztem egész életemben teremteni, alkotni és átadni. Mindez most megsemmisült, olyan – nagyrészt névtelen – közlések alapján melyekben egyoldalú értékelések is találhatók. Pályám során arra törekedtem, hogy másokat ne bántsak, hanem segítsek. Úgy a színpadon, mint azon kívül. Soha nem akartam egy másik embert megalázni. Most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket. Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását. Bocsánatkérésem mellett, továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat

 – írta Marton közleményében, amire Sárosdi Lilla már reagált is a Zoom.hu megkeresésére. Mint mondta, megkönnyebbült és nagy kő esett le a szívéről.

“Példaértékűnek és paradigmaváltónak tartom, hogy Marton kiállt és őszintén elismerte tettét és képes volt bocsánatot kérni”

 – nyilatkozta a lapnak Sárosdi Lilla, hozzátéve: reméli, az eset más esetleges elkövetőket is arra sarkall, hogy őszintén szembenézzenek a múlttal.

Fotó: origo.hu