Ha unod a hagyományos tojásfestékeket és a nyuszis-bárányos díszítőmatricákat, inspirálódj csodálatos tojásművészeti alkotásokból! Összeállításunkban olyan technikákat láthatsz, amelyek új szintre emelik tojásdíszítést. Dinara Mirtalipova illusztrátor például hagyományos üzbég népi motívumokat gondol újra húsvéti tojásain, de láthattok galaktikus, hagyományos ukrán pysanky húsvéti tojásokat, washi szalaggal díszített tojásokat, és még sok egyéb izgalmas megoldást.

061 – ÖSSZEÁLLÍTÁS

Világszerte emberek milliói ünneplik a húsvétot különféle módokon, a helyi szokásoknak ezernyi változata létezik a nagyvilág szövevényes kulturális hálózatában. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt. Számos tojásdíszítő módszert ismerünk a festettől a karcolton át a viaszoltig, de elmondható, hogy mára a tojásfestés a kreatív kifejezés egy új formájává vált, ezt bizonyítják az alábbi fantasztikus tojásművészeti alkotások is.

Üzbég népi motívumok

Dinara Mirtalipova illusztrátor hagyományos üzbég népi motívumokat gondol újra húsvéti tojásain. Népének kultúrája, színes és izgalmas motívumvilága köszön vissza ezeken a fa- és porcelántojásokon, amelyek igazi kortárs művészeti alkotások.

A madarak, virágok, levelek stilizált formában kerülnek a tojásokra, ami pedig az anyaghasználatot illeti, a fehér zsírkréta és a gagyi matricák helyett Mirtalipova egyszerű színpalettával dolgozik – elsősorban a vörös és a zöld árnyalatait használja fekete vagy fehér háttéren. 

 

Psyanky tojás

A kelet-európai húsvéti tojások közül talán az ukrán tojások a legismertebbek. Ezeket a tojásokat pysanky-nak nevezik, díszítésük gyakorlata a pogány időket idézi. Kézzel rajzolt alkotásokról van szó, ahol a tojásokat viaszálló (batikolt) módszerrel, gyakran a szláv népművészetből származó lenyűgöző motívumokkal díszítik. A néphit szerint egyébként a pysanky segíthet elűzni a gonoszt.

 

Washi szalaggal díszített tojás

A Washi egy hagyományos japán papírból készült dekoratív szalag, amely egy csodálatos és sokoldalú kézműves kellék. Kiválóan alkalmas kézműveskedésre, naplóírásra, és húsvéti tojásdíszítésre is. Bár a washi könnyen téphető kézzel, a tojásdíszítéshez érdemes ollóval vágni a darabokat. Ezt a technikát a gyerekek is imádni fogják, hiszen nem bonyolult, a szalagok formázására, felragasztására pedig számtalan variációs lehetőség van.

 

Márványozott tojások

A technika lényege, hogy a kívánt színű ételfestékbe pár csepp étolajat cseppentünk amit aztán egy pálcikával kicsit meg kell keverni, és ebbe belemeríteni a tojást. Mivel ez az étolajjal márványozó tojásfestési technika semmilyen mérgező anyagot nem használ, akár főtt tojások húsvéti díszítésére is tökéletes választás lehet. A márványozás varázsa a véletlenszerűségéből fakad. Kevésbé “irányítható” formailag, mint más technikák – csak a színekkel variálhatunk – , de csodálatosan izgalmas művek kerülhetnek ki a kezeink közül.

 

Kintsugi tojás

Japánban több évszázada él az a szokás, hogy a törött kerámiákat, edényeket arannyal reparálják, így varázsolnak az eredetinél is értékesebb tárgyat. A technika neve kintsugi, ami az jelenti: „arannyal összeillesztés”. Ezzel a kerámiajavítási technikával csodás kintsugi-tojásokat készíthetünk, persze nem kell eltörni a tojáshéjat hozzá, csak egy finom hegyű ecsetet folyékony aranyszínű festékbe mártva “repedéseket” festeni rá.

 

Fóliázott tojás

Ennél a technikánál első lépésként a szokott módon kell befesteni tojásfestékkel a tojásokat, majd gumikesztyűs kézzel kicsit meghengergetni a tenyereink között, hogy foltos-márványos legyen a színhatás. Ha megszáradtak a tenyerünkre kell fektetni az aranyozó fóliát, majd rányomni a tojásokra. A vékony aranyréteg így foltokban tapad a befestett tojásokra. Az aranyfoltok fixálásához vékonyan átkenhetjük a tojásokat decoupage ragasztóval, majd hagyjuk száradni 25 percig. Teljesen aranyozott tojások esetén a teljes felületet kenjük be ragasztóval. 

 

Indigó tojás

E szuper, különleges márványozási technikának köszönhetően pillanatok alatt elkészíthetőek a gyönyörű és különleges húsvéti tojások. A technika lényege, hogy szobahőmérsékletű vízbe pár csepp körömlakkot kell tenni (a kívánt színben), amit aztán egy pálcikával kicsit meg kell keverni, majd belemeríteni a tojást. A színek természetesen kombinálhatók is. Alább gyönyörű, márványos indigókék tojások láthatóak.

 

Dekupázs tojás

Dekupázs technikával igazán egyedi és művészi húsvéti tojásokat kaphatunk. Nem kell hozzá más, csak húsvéti témájú, vagy csak szimplán díszes szalvéta, amelyekből kivágjuk a kívánt mintákat, majd dekupázs ragasztóval rögzítjük a szalvétadarabokat a tojásokra.

 

Terazzo tojás

A faux-terrazzo technikával igazán stílusos tojásokat készíthetünk. Nincs más dolgunk, mint a keményre főtt tojás egyik oldalát bekenni matt ragasztóval, majd rászórni a fekete, szürke és egy élénk szín keverékéből álló kézműves pelyheket. Ujjaink között kicsit dörzsöljük össze a darabokat, hogy kisebbek is keletkezzenek. Hagyjuk megszáradni, majd csináljuk meg a másik oldalt is. 

 

Galaktikus tojás

Ezekkel a tojásokkal egészen a világűrig repülhetünk, ráadásul az elkészítésük sem olyan bonyolult. Először fessük be a tojásokat két réteg fekete festékkel, majd hagyjuk megszáradni. Egy habszivacs segítségével – a csillagközi felhők megjelenését idézve – vigyünk fel lila és kék festéket a tojáshéj felületére. A csillagköd ábrázolásához használjunk habszivacsot, a csillagfényeket pedig fehér festékkel és ecsetes spricceléssel hozhatjuk létre.