A várandósság kezdetétől a kamaszkor végéig kísérő szociális szolgáltatásokkal, kibővült programokkal várja november 20-tól az V. kerületben élő családokat a Belvárosi Közösségi Tér. Az új helyszínen, csaknem 600 négyzetméteren működő intézmény missziója a családi kötelékek erősítése a Mérleg utcai műemlék épület modern, a céloknak megfelelően alaposan felszerelt helyiségeiben, ahol találkozhatnak a családok, a gyerekek, idősek és fiatalok, a társaságra, kikapcsolódásra vágyók.

061.hu

Alig néhány csoporttal, kísérleti jelleggel indították el 2015 telén az Aranytíz Kultúrház termeiben a családok egyben tartására irányuló foglalkozásokat, közösségi és személyes szociális szolgáltatásokat, amelyekre – mint az rövid időn belül nyilvánvalóvá vált – a kerületben nagy igény mutatkozik. A Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. lehetőséget kapott a kerülettől egy újabb közösségi tér kidolgozására, s miután ma már állandó jelleggel 30 foglalkozást tartanak a gyermekes családoknak, az önkormányzat úgy döntött, hogy eljött az ideje egy saját otthont teremteni a szolgáltatásoknak.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere az új helyszín sajtóbejárásán elmondta: a Belváros a közvélekedéssel ellentétben nem elöregedő kerület. Az önkormányzat törekvései, hogy újra vonzóvá tegyék a Belvárost a családok számára, meghozták az eredményt, hiszen a játszóterek, iskolák és óvodák magas színvonalának, az intézményi struktúra fejlesztésének köszönhetően az idén több százzal növekedett a tizennyolc év alatti lakosok száma a kerületben.

Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az országban kiemelkedően magas a válások száma a gyermekes családokban, a Belváros Közösségi Tér kiemelt célja pedig éppen a családok egyben tartása és a korai szocializációs fejlődés segítése. A hazai kutatások kimutatták, hogy sok esetben már az első gyermek érkezése is rontja a szülők kapcsolatát, a legtöbb válás azonban a második gyermek érkezése után egy-másfél évvel történik. Ennek az az oka, hogy az apaság elé néző férfiak esetenként nem látják át, milyen embert próbáló terhekkel és feszültségekkel is jár a gyermekvállalás – mondta az alpolgármester.

A Belvárosi Közösségi Térben arra is figyelnek, hogy az anya-gyerek kapcsolat mellett az apa-gyerek kötődést is erősítsék, és felkészítsék a szülőket a gyerekvállalásra. Ezért a várandósságtól egészen a kamaszkor végéig igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek a család szerepét erősítik a résztvevőkben. A 30 állandó csoportfoglalkozás mellett új szolgáltatásokkal bővült a közösségi tér: az Apa Akadémia foglakozásain az apák és az apaság előtt álló fiatalok felkészítésére koncentrálnak a szakemberek, a Legyél Te is Hős! programban kamaszoknak szerveznek önbizalom- és jövőképerősítő előadásokat.

Néhány órás gyermekfelügyeletet is ellátnak némi szabadidőt biztosítva az otthon lévő kisgyermekes anyáknak, a Senior mesemondó klubba pedig olyan nyugdíjasokat várnak, akik vállalkoznak arra, hogy bekapcsolódjanak a mesemondó délutánba. Farkas Petra, a létesítmény ügyvezetője elárulta, már tizenöt-húsz magasan képzett szakember dolgozik az új épületben, ahol minden modern látványvilágú és berendezésű szoba egy-egy népmesei motívum nevét viseli. A baba- és gyerekbarát kávézóban a legkisebbeket bölcsőhinta, a nagyobbaknak játszó- és alkotósarok, valamint olvasmányok széles kínálata várja, miközben a szülök egy kávé és finomságok mellett kényelmesen kikapcsolódhatnak és elbeszélgethetnek.

A Baba-mama kuckó biztosítja a meghitt hangulatú, nyugodt szoptatást és pelenkázást, alvásra és pihenésre a Bárány szobában van lehetőség a piciknek. A csupaszín Meserdő szobában hetente változó témára felfűzve, hat hónapostól iskolás korig vállalják gyerekek felügyeletét. A Hetedhét családi játszószobában jól felszerelt játékpark várja a gyerekeket és szüleiket, a Gingalló szobában óvodás és kisiskolás alkotó-fejlesztő meseterápiás és pszichodráma csoportokat foglalkoztatnak, és itt kapott helyet a Szenior klub és a kisbabát váró párok Pocak klubja is.

A Mókus és a Pillangó szobában gyógypedagógusok és szakpszichológusok fogadják a gyerekeket és szülőket, a Bíbola mozgásfejlesztő helyiség prevenciós és terápiás foglakozásai a tanulási és viselkedési nehézségek korrigálásban és megelőzésében nyújtanak segítséget. Ez a szoba ad helyet a baba és totyogó csoportoknak, a Ringató foglakozásoknak és a babamasszázs tanfolyamoknak is.

Regisztráció után (www.belvarosikozossegiter.hu) a programok ingyenesen látogathatóak, de azokon csak a kerületi lakcímkártyával rendelkezők vehetnek részt.

Fotók: Segítő Kezek az Aktív Évekért, belvarosikozossegiter.hu