A vetítések mellett számos ingyenes kísérőprogrammal, köztük pszichorendeléssel, művészetterápiás foglalkozással és maszkkészítő workshoppal várják a filmbarátokat október 20. és 23. között a hetedik alkalommal megrendezett Mozinet Filmnapok budapesti helyszínén, a Puskin moziban.

MTI

A Puskin moziban és országosan további 13 város art mozijában a Mozinet Filmnapok közönsége a világ művészfilmtermésének legjavát, a cannes-i, a velencei és a torontói filmfesztivál programjából öt filmet, valamint további 12 alkotást nézhet meg jóval a hivatalos magyar bemutatók előtt.

A premier előtti filmek között van az Életrevalók című film rendezőpárosa, Olivier Nakache és Eric Toledano új vígjátéka, az Eszeveszett esküvő, a Fortunata című olasz film, amelynek főszereplőnője, Jasmine Trinca a legjobb színésznő díját nyerte el idén Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban, valamint a holland Martin Koolhoven rendező részben Magyarországon forgatott filmje, a Megtorlás. Az alkotás producere, Els Vandevorst részvételével közönségtalálkozót is rendeznek a film vetítését követően.

Szintén látható lesz Pierre Lemaitre világhírű regényének adaptációja, a Viszontlátásra odafönt, valamint az Oscar-díjra jelölt Leviatán rendezője, Andrej Zvjagincev Cannes-ban a zsűri díját elnyert drámája, a Szeretet nélkül. A film pénteki vetítése előtt Keul Andrea és Varga Anna pszichológusok tartanak művészetterápiás workshopot, majd a filmet követően a sématerápia működését belülről bemutató Mira című könyv szerzői, Böhönyei Márta és Tóth Melinda tartanak “pszichorendelést”.

Idén is bárki nevezhet a filmtörténeti témákat, színészek és rendezők életművét érintő szombati és vasárnapi óriás társasjátékba, amelynek nyertese értékes nyereményekkel térhet haza. A szombati játékot követően a Fonetik, Matek és Szabola zenél a Puskin kávézójában, vasárnap pedig egy maszkkészítő workshop várja az érdeklődőket a Viszontlátásra odafönt című filmhez kapcsolódva Csetényi Lilla vezetésével – olvasható a közleményben.

A filmnapok műsorán szerepel a Porto 35mm, a Park Csan Vuk rendezte A szobalány, az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű animéje, A fiú és a szörnyeteg, valamint az Oscar-díjra jelölt, japán-francia koprodukcióban készült A vörös teknős című animáció is.

Levetítik mindezeken túl Az ügyfél című Oscar-díjas filmet és Az utolsó család című lengyel alkotást is, de szerepel a programban a Búcsú Európától című film is, amely Stefan Zweig emigrációban töltött éveit mutatja be. A hatvanas évekbe repíti vissza két amerikai film is a közönséget: az Amerikai pasztorál Ewan McGregor első rendezése, Philip Roth Pulitzer-díjas regényének adaptációja, a Jackie című többszörös Oscar-jelölt film pedig egy intim portré az egykori amerikai elnök özvegyéről.

A Mozinet Filmnapok programja az idei év nagy magyar sikerfilmjeiből is válogat: a menekültválság emberi oldalával foglalkozó Az állampolgár, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díjával kitüntetett Testről és lélekről, valamint a Simonyi Balázs ultramaratonját dokumentáló Ultra is újra vászonra kerül.