A tavaly októberben bemutatott Blokád című film mától a Netflixen is látható. A forgatókönyvíró Köbli Norbert, a rendező Tősér Ádám és a producer Lajos Tamás alkotótrió által jegyzett film a rendszerváltozás utáni Magyarország első nagy politikai és gazdasági krízisén keresztül mutatja be az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát.

061.hu 

Blokád elsőként vállalkozik arra, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első, nagy horderejű válságából, a taxisblokádból kiindulva feldolgozza Antall József életét és küzdelmét a demokráciáért. A rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnökét, aki fél évvel beiktatása után élete talán legnehezebb próbatétele előtt áll, magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. A film nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged.

„Ezt a forgatókönyvet tényleg az élet írta. Sokaknak teljesen hihetetlen, hogy Antall József életében mennyi izgalom és fordulat volt. Az ő élettörténetét a történelem formálta, de a filmünk nem egy történelemóra, hanem egy valódi, izgalmas moziélmény”

-fogalmazott Tősér Ádám rendező, aki a film történelmi hátterére is reflektált: „A Blokád történelmileg olyan pontos és hiteles képet fest az eseményekről, ahol a politika háttértörténései mellett az érzelmek is helyet kapnak. A történelmet mindig emberek csinálják, filmünk betekintést ad, hogy ezek az emberek kik is voltak valójában.”

A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor és Végh Zsolt főszereplésével készült Blokád producere Lajos Tamás, kreatív producere és forgatókönyvírója az Apró meséket, a Félvilágot és A játszmát is jegyző Köbli Norbert volt. A film képi világáért A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felelt, vágója Makk Lili, míg a díszletek Pataki Tamás, a jelmezek pedig Kemenesi Tünde munkáját dicsérik.

A filmről ITT írtunk kritikát, az alkotókkal készült interjúkat pedig alább láthatják: