Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 23
 •  
  23
  Shares

Cumbia, afrobeat, reggae és hiphop szól majd az Irie Maffia első, saját szervezésű, háromnapos fesztiválján, amely ma indul a festői Palkonyán. A Palkonya Hangja merőben más, mint a többi fesztivál, nem csak a választott műfajok miatt, hanem azért is, mert a létszámot 2000 főben maximalizálták, ezzel megőrizve a gyönyörű kis baranyai falu adta intimitást. A szervezők között van Élő Márton, az Irie Maffia vezetője – rajta kívül a Zing Burger alapítója, Susánszky Ádám és a palkonyai borász Haraszti Ferenc vették ki a részüket a munkából. Utóbbival beszélgettünk.

M.M. – 061.hu

Ez az Irie Maffia első saját szervezésű fesztiválja. Honnan jött az ötlet?
Régóta járunk Palkonyára, ahol kedves barátaink élnek és borkészítéssel foglalkoznak. Itt született az ötlet, hogy jó volna Palkonyán egy kis családias fesztivál. Emellett két ízben rendeztük meg eddig Ghánában a Magyar Kulturális Napokat, ez is adott egy lökést, hogy itthon is megpróbálkozzunk egy fesztivállal.

Miért éppen Palkonyát választottátok helyszínnek?
Palkonya az egyik legszebb település, ahol eddig jártam Magyarországon, a szőlőhegyi panorámát nem is említve, szóval felmerült, hogy ezt a gyönyörű kis baranyai falut megismertessük a nagyközönséggel is.

A fesztivál ugyanakkor zajlik, mint a Sziget, ez véletlenül alakult így? Igaz, ti sokkal barátibb árakkal dolgoztok.
Úgy gondoljuk, nem ugyanaz a célközönsége a két rendezvénynek. Próbáltunk olyan programot összerakni ahová egy fiatal pár akár kisgyerekekkel is el tud jönni egy kis nyaralással összekötött kikapcsolódásra. Inkább a magyar vidéki hangulatra fogékonyabb, érettebb közeget próbáljuk célozni, plusz nem lehet ma már olyan hétvégét találni, ami ne ütközne valamilyen másik fesztivállal.

Fotó: Neményi Márton

A Palkonya hangja unikális fesztivál, elég, ha a választott műfajokat megnézzük – cumbia, afrobeat, reggae, hiphop. Hogy látod, mekkora közönsége van itthon ezeknek a műfajoknak?
Viszonylag szűk réteg ez, de ha sikerül az embereket a helyszín, az Irie Maffia, és a többi húzónév segítségével egy kicsit is jobban megismertetni ezekkel a műfajokkal, azt már sikerként könyvelem el.

Milyen programokat emelnél ki a fesztiválról, legyen az zenei vagy gasztronómiai esemény?
A Los Mirlos pénteki koncertjét, előszőr játszik Perui cumbia zenekar Magyarországon. A szombati RedRed és Akua Naru koncertet, mert ez még egy sosem látott kollaboráció lesz. Az Irie Maffia koncertet, ami mindig hatalmas buli. És Dele Sosimi és a Mabon Dawud lebilincselő Fela Kuti emlékműsorát. De érdemes megnézni vasárnap este Siska Finuccit és Barabás Lőrinc szóló koncertjét is. A gyerekek sem fognak unatkozni, vasárnap a Bóbita bábszínház előadását láthatják, de lesz mesekirándulás is.

Hagyományteremtő szándékkal indul a fesztivál, gondolkodtok már a jövő nyári programokon?
Szeretnénk azért az elsőn túl lenni és levonni a következtetéseket, de mindenképpen hosszútávra tervezünk.

A rendezvényen számos palkonyai pince nyitja ki kapuit, a termelői piacon pedig helyi gasztronómiai különlegességeket lehet beszerezni. Délutánonként a pincesoron akusztikus koncertek és chillout helyszín várja az érdeklődőket. A Haraszti Birtok két helyszínnel fogadja a bulizókat: az Árpaföldön a hazai progresszív színtér ismert dj-i pakolják a lemezeket reggeltől estig, a Soundsystem Teraszon pedig JumoDaddy, Zhao, Suhaid, ELO és Cadik is zenél. A BusaPista Hiphop Bázison a Slow Village, az NKS és a Lusta Bítek szórakoztatják majd Palkonya hiphopra éhes közönségét.

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 23
 •  
  23
  Shares