Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Schubert Évának csodálatos, alkotó élete volt, tanítványai rajongtak érte és közönsége, pályatársai is nagyon szerették – mondta Mécs Károly, hangsúlyozva, hogy a színésznő halálával “nagy embert vesztettünk el”.

MTI

 “Mélységesen gyászolom Évát, és nagyon fog hiányozni emberileg és művészileg is” – fogalmazott Mécs Károly, hozzátéve, hogy nagyon közeli barátok voltak, még pár nappal ezelőtt is együtt voltak. Mint kiemelte, Schubert Éva olyan drámai színésznő volt, akitől a humor sem állt távol. Rendkívül jó megjelenésű és hihetetlenül okos volt, több nyelven, franciául, németül, latinul beszélt és fordított is. Magyar és német színpadon is játszott. Felidézte, hogy együtt is színpadra léptek a szekszárdi német színházban Brecht Koldusoperájában, közös önálló estjük volt Schubert Évával és férjével, Verebes Károllyal együtt Molnár Ferenc írásaiból. “Millió emlékem van róluk” – mondta, hozzáfűzve, hogy a közös fellépések mellett magánemberként is összejártak. Szép esték voltak, Feleki Kamillal, Kautzky Jóskával, igazi szalon volt Schubert Évánál – hangsúlyozta Mécs Károly.

A színésznő könyvet is megjelentetett, tanított a zeneművészeti főiskolán színészmesterséget, növendékei hihetetlenül ragaszkodnak hozzá. “Egészen kiváló intellektus volt, darabokat fordított, franciáról magyarra. Az egész élete alkotás, egy alkotáshalmaz” – fogalmazott Mécs Károly, hozzátéve: nem volt publikus, hogy a színésznő milyen sokrétű munkát végez. Schubert Éva a zenéhez is értett. Remekül zongorázott, még betegen is játszott. “A muzsika a mindene volt, az életét elkísérte, hogy klasszikus zenét hallgatott, járatos volt mind a zeneirodalomban, mind az alkotóművészetben” – mondta Mécs Károly. Kiemelte, hogy Schubert Évát mindenütt nagyon szerette a közönség és a pályatársak is.

“Végtelenül kedves, és rendkívül szolgálatkész, aranyos ember volt… olyan színfolt a magyar színművészetben, amely ritka” – hangsúlyozta. A színésznő drámai erejét méltatva szerepei közül kiemelte Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámájának címszerepét és Orbánné szerepét Örkény István Macskajáték című művében. Mint mondta, betegségét nagyon megszenvedte, de zokszó nélkül, önuralommal viselte. Lánya szeretettel, törődéssel vette körül, mindent megtett, hogy könnyebb legyen édesanyja életének utolsó szakasza, amikor már betegséggel küzdött. E hosszú idő alatt szellemi erejének végig teljes birtokában volt, hősiesen és póz nélkül tűrte a kínszenvedéseket. Amikor egy ilyen nagyszerű ember távozik, mindig nagy űrt hagy maga után – hangsúlyozta Mécs Károly a kedden elhunyt Schubert Évára emlékezve.

Kép: MTI


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •