Egyhetes rendezvénysorozattal emlékeznek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről október 17. és 23. között Komlón.

MTI

A mecseki Közösségek Házában  október 17-én a Mecseki Láthatatlanokat bemutató óriáskiállítás nyílik az intézmény Czanik Galériájának archív óriásképeiből, valamint 1956-ról szóló könyvkiállítást is rendeznek 1956 hatvanadik évfordulója alkalmából. A forradalom komlói és mecseki utóvédharcairól, valamint a Mecseki Láthatatlanok nevű szabadságharcos csapatról Rozs András nyugalmazott főlevéltáros, történész tart előadást aznap.

Október 18-án és 20-án általános iskolások számára szerveznek élményjátékot, amelyben 1956 baranyai vonatkozású eseményeit játékos formában dolgozzák fel több helyszínen. A programok között szerepel sziklamászás, erdei kalandpálya, korhű járművek, katonák és forradalmárok bemutatója is.

A mecseki város színházában a forradalom helyi eseményeihez kötődő irodalmi művek, naplók, dokumentumok felhasználásával készült színházi adaptációt állítanak színpadra október 21-én. A Közösségek Házában a rendezvénysorozat idején tematikus filmklub is várja a résztvevőket Szilágyi Andor Mansfeld, Makk Károly Szerelem, Gothár Péter Megáll az idő és Mészáros Márta Napló Apámnak, Anyámnak című filmjeinek vetítésével. A programokat október 23-án ünnepi műsor és koszorúzás zárja.

A Közösségek Háza beszámolt arról is, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán négymillió forint támogatást nyertek a rendezvények lebonyolítására.

Fotó: amirolatortenelem.blog.hu