Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Pörög az élet Odett körül: itt az új albuma, az új klipje, nevéhez kötődik az idei Sziget himnusz. Az énekesnő május 6-án este, egy ingyenes koncerten mutatja be rajongóinak az új album dalait az A38-on. Többek között a dalszerzésről, szövegekről, múltról és jövőről kérdeztük.

 LEIRER TÍMEA – 061.hu

Az idei Sziget himnusz, a  Be With You egy igazi fesztivál sláger. Te is egy igazi fesztivál csaj vagy?
Igen, a legteljesebb mértékben fesztivál énekesnőnek tartom magam és még jó néhány évig szeretnék is az maradni. Szenvedély, szabadság, féktelenség, hangerő és finom lázadás, ez az én világom.  Szerintem a generációmban az egyik legrégebbi fesztiválozó vagyok Magyarországon. Zenész édesapám révén nagyon korán részesei lettünk a fesztivál feelingnek. Már az első szigetre is elvittek a szüleim, én öt éves voltam, a húgom pedig másfél.

Polgár Odett 2016.04.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Gondolom, kaptak a szüleid ezért hideget-meleget…
Apukám zenész, anyukám pedig egy szuper anya, aki mindent megtett, hogy a gyerekei biztonságban legyenek, és jól szórakozzanak. Nagyon jól éreztük magunkat, akkoriban is voltak már kísérőprogramok, gyerek-foglalkoztató, sportolási lehetőség, játszótér. Ahogy másoknak a Balaton melletti iskolai tábor, vagy a nagymama kertje jelenti a gyerekkori emlékeket, úgy nekem a fesztiválok jelképezik ugyanezt. Az egyik legjobb dolog, ami történhetett velem, hogy a fesztivál-feelinget már ennyire korán megtapasztalhattam. Szinte a személyiségem részévé lett, de bennem még az „ősi” fesztiválozó lélek lakozik.

Az más, mint a „mai” fesztiválozó lélek?
Igen, akkor még más üzenete volt egy nyári zenei fesztiválnak, mint most. Az „ősi” fesztiválozó lélek nagyon bátor és nagyon szabad. Aki régen fesztiválra ment, szabadságra vágyott, ki akart szakadni a hétköznapok korlátai közül, lázadt a szürkeség ellen. Ma már inkább a szórakozást, a kikapcsolódást, a bulit jelenti egy-egy fesztivál. Amúgy ez az élet rendje és én ezt nem is bánom, mert legalább komoly versenyhelyzet teremt, az pedig mindig a fejlődést segíti.

Polgár Odett 2016.04.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Emlékszem, amikor 6-7 évvel ezelőtt először találkoztunk, arról beszéltél, hogy milyen jó, hogy annak idején kiestél a Megasztárból, mert így underground énekesnő lehettél. Aztán azóta eltelt pár év, és popénekesnő vagy.
Na jó, de olyan popénekesnő, amilyen én szerettem volna lenni. Nem akartam, hogy irányítson bárki, hogy megmondják, mit csináljak, hogy hol lépjek fel, milyen dalokat énekeljek, hogy nézzek ki. Igen, popénekesnő lettem, de a saját álmaim és a saját elképzeléseim valósultak meg 2011-ben a Hanyatt, homlok egyenes című album megjelenésekor. Egyébként azt hiszem, sosem engedtem el az underground vonalat sem, pláne ami a mondanivalót illeti. Müller Péter Sziámi a mai napig nagyon sok dalszöveget ír nekem, és az ő írásaiban mindig van egy olyan csavar, amitől erős karaktere lesz a dalaimnak, ezért mindig is kicsit mások a dalaim, mint bármely női popelőadó számai, ha egyáltalán szükség van az összehasonlításra. Emlékszem, amikor a Hanyatt című dal kijött, szinte azonnal megjelent a „gyakorikérdések.hu” weboldalon a feltevés, hogy „miről szól Odett Hanyatt című dala.” Rengeteg komment érkezett rá, érdemes rápillantani.

Vicces?
Olyan is van közte. Van, aki azt mondja, hogy semmi értelme, de olyan is akadt, aki konkrét verselemzésbe kezdett, hogy vajon mit jelenthet, hogy „odaadó vagyok, bomló anyag”. Szerintem ennél több nem kell. Ha az emberek képesek beszélgetni, fórumozni, vitatkozni a dalszövegről, akkor az jó dalszöveg.

Polgár Odett 2016.04.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Neked mind a mai napig fontos a magyar szöveg…
Nagyon fontos. Én kacsingatnék az angol szövegek felé is, de ebből egyelőre kevés van. Sokan talán nem is tudják, hogy amikor megszületik egy-egy dal, akkor annak sok esetben előbb angolul készül el a szövege.  Aztán ebből készül el a magyar dalszöveg, ami néha az angol verziót adja vissza, néha viszont teljesen más üzenet születik.

A szövegíróid mindig a te gondolataidat „éneklik” meg?
Igen, mindig. A most megjelenő albumomra én is hoztam szöveget, de ezúttal is írt nekem Müller Péter Sziámi, Tariska Szabolcs és Hujber Szabolcs is. Nagyon örülök, hogy velük dolgozhatok, nagyon nehéz megtalálni azokat az embereket, akik át tudják érezni a gondolataimat, az érzéseimet. Általában úgy alakul egy dalszöveg, hogy elmesélem, miről szeretnék énekelni, mit gondolok egy-egy témáról, aztán a szerző ez alapján és a saját mikrokörnyezetének sztorijai alapján megírja a szöveget.

Polgár Odett 2016.04.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Mire számíthatunk az új lemezen?
Erre az albumra minden olyan szám rákerült, ami a Csillagtérkép című előző lemez óta született. Több olyan is van közöttük, mint a legutóbbi, az Ébredj rám, amit már jól ismer mindenki, vagy a Stardust, amivel az Eurovíziós dalfesztivál előválogatóján, a Dal 2016-ban szerepeltem.

Ha már említed az Eurovíziót… Elkeserített, hogy nem te nyertél?
Tulajdonképpen annyira nem, bár jó lett volna legalább a döntőig eljutni, viszont az élet mindig produkál meglepetéseket, pont ennek a kiesésnek köszönhetem a Sziget himnusznak megválasztott Be With You megszületését.

Hogyhogy?
Szombat este kiestem a Dalból, majd hazamentem, majd másnap jött a stúdiózás, afféle terápiás jelleggel. Mire odaértem, elképesztő bizonyítási vágy lett úrrá rajtam. Tudod, az a típusú érzés, amikor csak az jár a fejedben, hogy „márpedig én akkor is megmutatom, akkor is odateszem magam, majd meglátjátok!”. Bementem a stúdióba és mondtam szerzőtársamnak, Toldi Miklósnak, aki egyébként a dal producere is, hogy aznapra tegye félre a lírai lelkét, mert most rock and roll lesz. És az lett.

Valóban, a Be With You teljesen más, mint bármelyik eddigi dalod. Elégedett vagy a végeredménnyel?
Nagyon! Tudod, én nem vagyok az fajta énekesnő, aki a saját dalaira bulizik, de ezt most nagyon sokat hallgatom! Főzés közben, autóban, bulihoz, mindig! Nagyon élvezem, hogy teljesen másképp szól benne a hangom, és pontosan visszaadja azt a lendületet, szabadságot, öntörvényűséget és hiperaktivitást, ami engem jellemez a fesztivál koncerteken. Eddig is nagyon jó visszajelzések érkeztek egyébként, és hol van még a Sziget Fesztivál….

Ezután ilyen rockos lesz az „új” Odett? 
Ősztől szeretnék új koncepcióval készülő EP-t megjelentetni és ehhez egy olyan színpadi látványt, zenekari felállást is frissíteni. Szeretném, ha a mostaninál sokkal meghatározóbb lenne a zenei háttér, aztán határ a csillagos ég.

Ahogy kislányból nővé lettél, a megjelenésed is sokat változott. Egyszer csak itt állt előttünk egy energikus, hiperaktív díva… Akit a színpadon látunk a valóságban is létezik?
Természetesen, bár nyilván jóval visszafogottabb kiadásban. Én a színpadon nagyon szeretek „díva” lenni, megmutatni a női énemet. Bár néha úgy érzem, hogy ezt a fajta erős nőt az emberek nehezebben fogadják el. Lehet, hogy szeretek is csillogni, ragyogni a színpadon, meg kell mutatnom a sebezhető énemet is – mert olyan is van – amivel a közönség azonosulni tud. Minél emberibb a produkció, minél finomabb, minél őszintébb, annál sikeresebb, legalábbis az eddigi tapasztalataim ezt mondják.

Milyen példák lebegnek előtted?
Inkább olyan karrierutak vannak, amelyek példaértékűek számomra. Olyan pályaívek, amelyeket egyszer én is szívesen magaménak tudnék. Beyoncé karrierje például ebbe a kategóriába tartozik. Egy csajbanda tagjából elismert énekesnő lett, lassanként pedig már igazi zenei mogulként említhetjük a nevét. Ő ma már egyfajta hatalom.

Sokszor emlegetnek stílus ikonként, vagy divat ikonként is, büszke vagy erre?
Nagyon. Számomra legalább annyira fontos a megjelenés, az arculat, mint maga a zene. Imádom megtervezni, hogy milyen legyen egy-egy koncert színpadképe, hogy milyen legyen a videoklip hangulata, hogyan jelenjek meg egy-egy fotón, vagy mit vegyek fel egy fogadásra vagy koncertre.

Polgár Odett 2016.04.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Gondolom, azt is kitaláltad már, hogy milyen lesz a pénteki koncert látványvilága. Ingyenes lemezbemutató bulira vártok mindenkit az A38-on. Miért nincs belépő?
Úgy döntöttem, hogy ezúttal csak adni szeretnék az embereknek. Nem szeretnék számolgatni, egészen egyszerűen azt szeretném, hogy jó legyen a buli és mindenki érezze jól magát. Nem kell regisztrálni, jöjjön mindenki, amíg bírja a hajó. Nagyon jó bulinak ígérkezik, előttünk a Bermuda zenél, akik itt mutatják be először élőben legújabb Hullám című dalukat. Mi pedig hozzuk az ismert és vadonatúj zenéket is, ráadásul egy-két meglepetést most is ígérhetek. Jó lesz!

Ott leszünk, várjuk, egy fontos dolog még: főzni azért van időd? Egy-egy szigetes stage diving után készül még a creme brulée?
Igen, persze. Tudom, hogy ez egy nagyon furcsa kettősség, hogy a színpadi díva otthon főzőcskézik, de nekem ez is egyfajta önkifejezés és kreatív tevékenység. Mióta elkészítettük a főzőműsort és az emberek látják a televízióban is, ahogy a paprikát szeletelem vagy éppen tejszínt keverek, nagyon sokszor rákérdeznek erre. Csak azt tudom válaszolni: ezt is imádom!

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •