Huszonöt évvel ezelőtt, ezen a napon holtan találták seattle-i házában Kurt Cobaint, a Nirvana frontemberét. A grunge emblematikus alakjának holttestére 1994. április 8-án talált rá egy szerelő, halálaként hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosságot jelöltek meg, de számos összeesküvés-elmélet is született. Egykori menedzsere, Danny Goldberg egyébként nevetségesnek tartja ezeket a teóriákat, írt egy könyvet is a tragédia 25. évfordulójára, amiben az utolsó telefonbeszélgetésüket is felidézi. Jöjjön most néhány kérdőjel a halálesettel kapcsolatban, azt bizonyítandó, a puska nem Cobain kezében sült el.

MM – 061.hu

1. Szakemberek szerint Cobain vérében a heroinkoncentráció olyan dózist feltételez, amely mellett egy ember képtelen meghúzni a fegyver elsütő billentyűjét, mert pillanatokon belül kómába esik. A zenész több, mint egy grammos adaggal lőhette be magát, ez a halálos adag kétszerese. Ilyen állapotban nem könnyű egy 3,5 kilós, 125 centis vadászpuskát irányítani.

A Lake Washington Boulevard 171., Cobain háza, előterében pedig az üvegház, ahol holttestét megtalálták (Fotó: Seattle Pi)

2. Cobain kezein nem találtak lőpornyomot, ugyanakkor az énekesén kívül további négy ujjlenyomatot találtak a fegyveren, ám a rendőrség nem foglalkozott túl sokat azzal, hogy a másik négy ujjlenyomat-tulajdonos kilétét felfedje és kapcsolatukat az énekessel kielemezze.

3. Sem a búcsúlevélen, sem a mellette heverő íróeszközön nem találtak ujjnyomot, sem Kurtét, sem másét, noha kesztyűt nem viselt.

4. A holttestet felfedező villanyszerelő szerint Cobain haja szépen rá volt fésülve a fejsebére.

Fotó: Seattle Police Department

5. A fegyver (beépített táras) három lőszerrel is meg volt töltve, ami nem feltétlenül volt indokolt.

6. Kurt ujjnyomatain kívül további négy, azonosíthatatlan dakti-töredéket találtak a fegyveren, és minden jel arra utal, hogy a rendőrség nem fektetett túl nagy energiát abba, hogy ezeket közelebbről megvizsgálja. A fegyvert először május közepén nézték át tüzetesebben daktiloszkópiailag, akkor is csak a közvélemény nyomására.

7. Cobain ügyvédje, Rosemary Carroll azt állította, hogy röviddel halála előtt az énekes megkérte, készítsen elő egy új végrendeletet, amelyben Courtneyt kitagadja az örökségéből, mert el akar válni feleségétől.

A búcsúlevél (Fotó: Northfotó)

8. Eldon Wayne Hoke, művésznevén El Duce, a The Mentors punkbanda dobosa és énekese egy vele készített interjúban azt állította, hogy Courtney meg akarta őt bízni Cobain meggyilkolásával, amiért ötvenezer dollárt ajánlott neki, de ő ezt elutasította. Az interjú után két nappal, 1997 tavaszán El Ducé-t elütötte egy gyorsvonat és meghalt.

9. A kilőtt töltényt – a Remington öntöltős, tehát lövés után kiveti a felhasznált töltényt és újat tölt be a tárból – a test baloldalán találták meg, pedig annak fizika törvényei szerint, és a puska helyzetéből adódóan a jobb oldalán kellett volna hevernie.

Fotó: CBS News

10. Cobain hitelkártyáját április hatodikán még kétszer, nyolcadikán pedig egyszer használták. Hogy ki, azt sosem nem derítették ki.

+1. Kurt abban az időben határozta el magát, hogy lánya, Frances Bean kedvéért leszokik a heroinról. Emellett beültettek a gyomrába egy blokkoló implantátumot is, amely iszonyatos fájdalmakat okoz, ha heroint használ a páciens.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!