Egyre népszerűbb a tavaly októberben újra megnyitott Gül Baba Türbéje, és a látványosságot körülvevő Gül Baba Kulturális Központ. A komplexumot júniusban, háromnegyed évvel a megnyitást követően közel 7 ezer turista látogatta meg.

061.hu

Rekord látogatottsággal zárta az első félévet a budapesti látványosságok között az egyszerre régi és új nevezetesség. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány a múlt hónapban a korábban mért látogatottságok közel kétszeresét regisztrálta olvasható a közleményben. Mint írják, a statisztikák szerint a budapesti látványosságot többségében magyarok látogatják, de a turisták közel negyven százaléka külföldről érkezik, főként Törökországból. A hazánkba utazó török turisták körében olyan népszerű célpont Gül Baba Türbéje, hogy az első három úti céljuk között biztosan szerepel. Az ingyenesen látogatható komplexum népszerűsége nem csak az egzotikus, keleti hangulatának köszönhető, hanem a június elején megnyitott Porcelánra festett kultúrák című Herendi porcelán kiállításnak is. A szeptember végéig látható időszakos tárlatot az elmúlt hónapban több nagykövet és Mustafa Varank, török ipari és technológiai miniszter is megtekintette.

A komplexumban pezsgő kulturális élet zajlik. Az ingyenes kézműves worskshopokon és koncerteken tavaly október óta több száz érdeklődő és számos iskolás csoport vett részt, de egyre népszerűbbek a kihelyezett történelem órák is, ahol a diákok Gül Baba korát és a két nép közötti kapcsolatot a helyszínen, testközelből ismerhetik meg. Az év hátralevő részében további koncertek és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, valamint októberben egy Budapest történetét bemutató tárlat váltja a Herendi Kiállítást – írják a közleményben.

Képforrás: Lokál