Ahogy azt a Trónok harca alkotói korábban bejelentették, már csak két évad érkezik napjaink legnézettebb és legtöbbet díjazott fantasy sorozatából. A szokásos áprilisi évadkezdés helyett július 17-én folytatódó saga hetedik nekifutása csupán hét részből áll majd, az utolsó, nyolcadik pedig csak hatból, igaz, az epizódokat állítólag valamivel hosszabbra nyújtják. A HBO jóvoltából most megérkeztek az első fotók az új részekről, amelyeken az összes főbb szereplőt viszontláthatjuk.

MP – nullahategy.hu

Már a Trónok harca új évadpremierje időpontjának bejelentésével kiadott első trailer egyértelművé tette, hol vannak a történet hangsúlyai: mindenki nyakig áll a hatalmi tervekben, Cersei, Daenerys és Havas Jon is elszántan indul a maga küzdelmébe, miközben minden eddiginél nagyobb veszély fenyegeti a kontinenst.  Szóval Westeroson beköszöntött a tél, s miközben küszöbön áll a háború a Vastrónért és a Hét királyságért, a faggyal együtt az élőhalott Mások hordái is bekopogtatnak.

George R. R. Martin, a sorozat alapjául szolgáló regények szerzőjének komoly érdeme, hogy egy olyan világot teremtett, amely lerombolja a Tolkiennél elakadt műfaj évszázados bástyáit. A sokkoló fordulatokban gazdag sztori – a regényben éppúgy mint a sorozatban –  annak ellenére képes rabul ejteni, hogy a történet szálai már-már követhetetlenül kígyóznak százfelé, hogy a finálé előtt végül összefonódjanak. De lássuk az új évad összes főbb szereplőt felvonultató képeit, és hogy azok alapján milyen következtetésekre is juthatunk a folytatással kapcsolatban.

No gallery template found!
  • Cersei Lannister a Vastrónon ülve testvére, Jaime társaságában kormányozza Westerost
  • A Fellegvárban megkezdődött Samwell Tarly oktatása, ahol nem maradt egyedül, hiszen Szegfű is vele van
  • Daenerys és szövetségesei (Varys, Missandei, Tyrion és Szürke Féreg) megérkezett a Hét királyság területére
  • Északon Havas Jon és Sansa Stark továbbra is szövetségeseket gyűjt, a képeken feltűnik a 6. évad legizgalmasabb karaktere, a fiatal Lyanna Mormont is
  • A Véreb, Sandor Clegane úgy tűnik, csatlakozik az Északiak szövetségéhez
  • Tormund és Brienne között csak úgy izzik a levegő
  • A 6. évad végén újra Westerosban felbukkanó Arya Stark továbbra is Deres irányába halad
  • A Falon túl Bran Stark és Meera Reed továbbra is a Fal felé tartanak, de úgy tűnik, nem lesz egyszerű dolguk

A tűz és jég dalában Martin tündérfátylon át mutatja be a civilizációk természetét és hatalom körül örvénylő világát, amelyet gondosan megfosztott a hősöktől és az egydimenziós karakterektől: szinte minden szereplő személyisége a végletekig árnyalt, zavarba ejtően összetett és képlékeny. A tévésorozat alkotóinak bravúrja pedig, hogy a korábbi filmes adaptációk henteskorszaka után végre megmutatták, hogyan kell remek arányérzékkel hozzányúlni az irodalmi alapanyaghoz, egyszerre megfelelni a filmes szakma és a nemrég még Szomszédokkal meg Dallas-szal lesajnált közönség igényeinek.

A sikersorozat showrunnerei, David Benioff és D.B. Weiss az Entertainment Weekly-nek nemrég adott interjújukban erősítették meg az interneten tavaly április óta keringő híresztelést, miszerint a megszokott tízről hétrészesre csonkolt hetedik szezon után a nyolcadik még annál is rövidebb,  csupán hatrészes lesz. Benioff azt is elmondta, hogy amennyiben a sorozat lezárultával az HBO úgy dönt, újabb bőrt húz le a Trónok harcáról, abban alkotókként ők már nem vesznek részt. 

A szintén sokat faggatott Kit Harrington sok csemegével ugyan nem szolgált a spoilervadász média érdeklődésére, de a 7. évad forgatása után azt elárulta, nagyon is izgalmasnak találja, hogy regény hiányában a színészgárda is a sötétben tapogatózik, a rajongókhoz hasonlóan ők is elméleteket gyártanak arról, mi történik a fináléban és addig. Martin ugyanis a harmadik könyv után egyre lassabban haladt a történettel, a sorozat pedig beelőzte a regényfolyamot. Benioff és Weiss az elejétől sok mindent megváltoztatott a sztoriban a sorozat javára, ám a regények mankója nélkül a széria sokat veszített drámai ívéből, a karakterek pedig a mélységükből, amit látvánnyal és sokszor funkciótlan brutalitással feledtetnek. Nagy malőr persze nem történt, a sorozat évadról évadra egyre több nézőt ültetett a képernyő elé, nem véletlenül. 

Az új részek megrendezésére olyan direktorok szerződtek le, mint Alan Taylor (Thor: Sötét világ, Terminátor: Genisys), Jeremy Podeswa (Gengszterkorzó), Mark Mylod (Törtetők, Shameless – Szégyentelenek) és Matt Shakman (Doktor House, A férjem védelmében, Fargo). Míg az előző évadokban olyan híres zenészek is szerepeltek a sorozatban, mint Gary Lightbody (Snow Patrol), Will Champion (Coldplay), Sigur Rós valamint a Mastodon tagjai, a 7. évadban feltűnik majd a folyamatosan nézettségi rekordokat döntögető Ed Sheeran énekes-gitáros és a leginkább Bridget Jones apukájaként ismert Oscar-díjas Jim Broadbent, a hírek szerint egy igen jelentős szerepben.

Fotók: HBO