Alapításának 150. évfordulóján, március végén nyitja meg kapuit a Liget Budapest projekt részeként épült, több rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen is kitüntetett új Néprajzi Múzeum. Az intézmény a múzeum hazaérkezését bemutató, “Megérkeztünk” című látványos időszaki kiállításával várja majd a látogatókat több, mint ezer négyzetméteren, ezzel egy időben pedig megnyílik több, mint félezer négyzetméteren az interaktív és látványos ZOOM tér is, amely egy különlegesen installált tárgyegyüttes bemutatásával egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre.

061.hu

“A múló idővel vagyunk versenyben”

“Ez a múzeum izgalmas és sajátos műfajú intézmény, hiszen a múló idővel vagyunk állandó versenyben. Abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy megnyerhetjük ezt a versenyt, persze, nem lehet azt hinni, hogy a műtárgyak örökké megmaradnak, de törekednünk kell arra, hogy a legtovább fennmaradjanak. A mi felelősségünk, hogy a legizgalmasabb, legalkalmasabb módon mutassuk meg azokat a látogatóinknak. Megítélésem szerint ez az épület ebben az egyébként hosszú távon vesztésre ítélt, de mégis nagyon sok sikert és izgalmat kínáló harcban ideális helyszíne lesz a Néprajzi Múzeumnak”

fogalmazott korábban a 061.hu-nak Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, hozzátéve, megváltozott a múzeumok küldetése, a tudományok, tudás templomából egyre inkább átkerül a hangsúly a szerethető közösségi térként, találkozási pontként működő intézményi funkciókra, ennek kíván megfelelni az új Néprajzi Múzeum is.

A Városligetben való megjelenés korszakos változás lesz, hiszen a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta, amely eddig még nem működött olyan épületben, amit eredendően az intézmény igényeinek megfelelően alakítottak volna ki. Most a múzeum a korábbi kiállítóterek többszörösével lel új, kifejezetten a számára épített otthonra a Városligetben, ahová tulajdonképpen hazatér: a nagyközönség számára 1896-ban itt, a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először, majd hosszú évekig a Városligetben álló nagy Iparcsarnok adott teret a néprajzi gyűjteménynek.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa így fogalmazott portálunknak: “Ennek a múzeumnak sose volt igazán a célnak megfelelő épülete. Egy fantasztikus magyar terv nyerte meg az új otthonuk kialakítását, végre egy végleges otthonba költözhetnek, amely egy világszínvonalú épület: tud mindent, sőt annál többet is, amit egy múzeumépületnek tudnia kell ma. A Néprajzi Múzeum ezzel évtizedekre a néprajzi intézmények élvonalába fog kerülni.”

“Rázoomolva” a múzeumi gyűjteményre

A Megérkeztünk című, a múzeum hazaérkezését bemutató látványos időszaki kiállítás a gyűjtemény legjelesebb, emblematikus tárgyaiból mutat be, mintegy annak keresztmetszeteként, egy különleges válogatást. Ugyancsak az épülettel egy időben nyílik meg több, mint félezer négyzetméteren az interaktív és látványos ZOOM tér is, amely egy különlegesen installált tárgyegyüttes bemutatásával egy egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre. A ZOOM térben az értelmezés helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet, így új összefüggésbe helyezve találkozhatunk itt például a világon fellelhető legrégebbi, 1673-as székelykapuval, és egyik legnagyobb tárgyával, egy egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajóval (Herman Ottó gyűjtése 1898-ból a Balatonról), de szerephez jutnak itt például változatos formájú tűzcsiholó vasak is közel 700, a Néprajzi Múzeum sokszínűségét bemutató tárgy mellett. A ZOOM tér másik impozáns eleme az Ősrobbanás elnevezésű monumentális vitrin (14×4,5 méter, 64 négyzetméter) lesz, melyben 170-nél is több tárgy kap helyet.

Kerámiatér

Különleges élményt fog nyújtani az épület főlépcsője mellett 40-40 méter hosszan és több méteres magasságban elhelyezkedő, mintegy 3000 műtárgyat felvonultató Kerámiatér is, amely bepillantást enged a kerámiagyűjtemény mennyiségi dimenzióiba, és felvillant számos olyan társadalmi témát, amelyet a múzeumi tárgyakon keresztül más megvilágításban láthat a látogató, mint a hétköznapokban. Ebben a lenyűgöző kiállításban és látványtárban több ezer kerámia tárgy kerül bemutatásra a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből.

Új gyűjteményi kiállítás + ifjúsági kiállítás

Az új Néprajzi Múzeum megnyitását követően két lépcsőben, külön-külön attrakcióként fog megnyílni az ifjúsági kiállítás és a gyűjteményi állandó tárlat. 2022 őszén nyílik meg a Gyűjteményi kiállítás, amely az intézmény 150 éves gazdag, sokrétű gyűjteményére épülő, több mint 3000 műtárgyat, fotót, kéziratot, zenei anyagot vonultatja fel. Bemutatja, tárgyai miként álltak össze az idők során gyűjteménnyé és múzeummá, hogyan lehet a történetileg kialakult gyűjteményt újraértelmezni, érthetően, izgalmasan bemutatni. A kiállítás történeteket mesél tárgyak és emberek, helyek és életvilágok, kutatók és terepek, gyűjtők és múzeum kapcsolatáról. A kiállítás moduláris szerkezetű, melyben az egyes témák önálló egységenként is értelmezhetők, ugyanakkor egymáshoz is sok szálon kapcsolódnak.

Szintén ősszel nyílik meg az Ifjúsági kiállítás, amely a múzeum eszközeit a játékos és élményszerű tanulás szolgálatába állítja, és a megszólított korosztályok számára legalkalmasabb befogadási és megismerési módszereket kínálja. Múzeumi műtárgyak mesélnek a világot működtető emberek, dolgok és tárgyak hétköznapjairól, ezek különbözőségéről és hasonlóságáról. Témáját olyan általános aktivitásokon keresztül mutatja be, mint az alvás, az evés, a játék és a munka, a történetmondás vagy a zenélés. Emberek és tárgyak történetein keresztül a látogatók felfedezhetik, hogy ezekre az alapszükségletekre milyen különböző kulturális válaszokat adnak a világ különböző részein élt vagy élő embertársaik. A kiállítás kiváló elfoglaltságot kínál majd a családoknak, gyerekcsoportoknak, kamaszoknak, szülőknek és kisbabáiknak: a játék, a tanulás, az eszmecsere, a közös gondolkodás, kikapcsolódás és bekapcsolódás helye lesz egyszerre.

Fotók: Horváth Péter Gyula