Megoldódott a Városligetben található Lugosi Béla-szobor rejtélye. Évek óta rendszeresen bukkan fel különböző Facebook posztokban a titokzatos alkotás, de idáig senki nem tudott érdemi információkkal szolgálni a Drakula alakításaival világhírűvé lett magyar származású színész büsztjét illetően.

061.hu / Urbanista

De most az Urbanista blogon megjelent írás szerint lehullott a lepel a titokról. (Az információt a Köztérkép oldal osztotta meg először.) A Vajdahunyadvár egyik szoborfülkéjében található mellszobor 13 évvel ezelőtt került oda, az alkotó Hartmuth Zech, német képzőművész-zenész, akinek magyar segítői is voltak. 

Minden bizonnyal ez a világ egyik legjobban sikerült street art gesztusa, ugyanis nem rombolta a környezetet, nem firkáltak, festettek össze semmit, az alkotás tökéletesen dialogizál az épített környezet világával, eszmeiségével. A 061.hu bízik benne, hogy mindenki értékeli ezt a kreatív gesztust, a XIV. kerület vezetői sem találnak benne semmi kivetnivalót, azaz a helyén maradhat. Mert tényleg olyan, mintha mindig is itt állt volna. 

Fotó: Derzsi Elekes Andor / Wikipedia