A család nem közölte a halál okát. Jordison 2013-ban, akkor meg nem nevezett okok miatt szállt ki a metálegyüttesből.
 
061.HU

Negyvenhat éves korában, hétfőn meghalt a Grammy-díjas amerikai metálegyüttes, a Slipknot alapító dobosa, Joey Jordison. A család mindössze annyit közölt a halálának körülményeiről: a zenész „álmában, békében” halt meg, de az okait nem hozták nyilvánosságra – írja a Rolling Stone.

„Joey halála után nehéz a szívünk és leírhatatlan a fájdalmunk. Azok, akik ismerték őt, értették a humorát, tudták, milyen jó a személyisége, mekkora szíve van, és mennyire szereti a családját és a zenét. Joey családja arra kéri a barátokat, rajongókat és a médiát, tartsák tiszteletben, hogy most nyugalomra és békére van szükségünk ebben a hihetetlenül nehéz időben” – írta közleményében a család.

Jordison többnek szerzője volt a Slipknot legismertebb dalai közül. Részt vett az együttes elődjének megalapításában, és ő javasolta a névváltoztatást 1995-ben. Az együttes a következő években kilenctagúra nőtt, a tagok elkezdték a védjegyükké vált overálok és horrormaszkok viselését, 1999-es első, cím nélküli lemezük pedig rögtön dupla platinalemez lett, és ebben Jordison hihetetlenül gyors, egyedi és összetett dobtémáinak is nagy szerepe volt.

Jordison 2013-ig volt az együttes tagja; ekkor közelebbről meg nem nevezett „személyes okokból” hagyta el az együttest. Évekkel később, egy díjátadón beszélt arról, hogy az ok egy súlyos neurológiai betegség volt. „Nagyon, nagyon beteg voltam, egy rettenetes, transzverz myelitis nevű gerincvelő-gyulladástól, búcsút mondhattam a lábaimnak. Nem tudtam többé játszani. Ez a szklerózis multiplex egyik formája, amit a legádázabb ellenségemnek se kívánnék. De visszahoztam magamat, konditeremmel és a kibaszott terápiával, hogy kurvára legyőzzem ezt a szart” – mondta 2016-ban. Később kiderült, a betegség még 2010-ben alakult ki, és sokáig nem diagnosztizálták. Azt ugyanakkor hivatalosan nem erősítették meg, hogy ez volt a halálának oka.

Jordison a Slipknot után játszott a Scar the Martyr, a Vimic és a Sinsaenum nevű metálegyüttesekben; legutóbbi lemeze 2018-ban jelent meg a Sinsaenummal, amelynek egyébként a világhírű magyar metálénekes, Csihar Attila is tagja volt.