A 76 éves rendező hétfőn, Párizsban halt meg, ahová a múlt héten utazott rákkezelésre, miután korábban Iránban műtéten esett át.

MTI

Abbas Kiarostami 1940. június 22-én született Teheránban. A teheráni egyetem szépművészeti fakultásán, festő szakon végzett, majd mozireklámokat festett és reklámfilmeket készített, később pedig dokumentumfilmeket rendezett. 1974-ben forgatta első játékfilmjét Az utascímmel.

Negyvenéves pályafutása során több tucat filmet rendezett, nemzetközi hírnevét A cseresznye íze című játékfilmjével szerezte meg, amely az 1997-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát. Szelek szárnyán című filmjével két évvel később elnyerte a velencei filmfesztiválon a zsűri különdíját és a FIPRESCI-díjat is.

Cannes-ban 2010-ben is versenybe szállt Hiteles másolat című filmjével, amelyért az egyik főszerepet alakító Juliette Binoche meg is kapta a legjobb női alakításért járó díjat. Szintén Cannes-ban mutatkozott be 2012-ben Ez is szerelem? című filmjével, amelyet Japánban forgatott.

2004-ben a japán Praemium imperiale császári díjjal, 2005-ben a locarnói fesztivál életműdíjával tüntették ki.