Nyolcvanöt éves korában meghalt Angelo Badalamenti amerikai zeneszerző, aki olyan legendás David Lynch-alkotásokhoz komponált zenét, mint a Twin Peaks, a Kék bársony és A sötétség útja.

061.hu

A zeneszerző vasárnap hunyt el a New Jerseyben fekvő Lincoln Park-i otthonában, természetes okok miatt – közölte a család.

Badalamenti 1937 márciusában született Brooklynban egy halpiacot működtető, zenei háttérrel rendelkező apa gyermekeként. Családjában szívta magába az olasz opera és a zene szeretetét. Nyolcévesen kezdett zongorázni, diplomáját pedig a manhattani zeneakadémián szerezte. Nyaranta kedvelt üdülőhelyeken lépett fel. Iskolái befejeztével tanítani kezdett egy középiskolában. Zenei karrierjét egy diákjai számára komponált karácsonyi dal indította be. A Grammy-díjas alkotó később elsősorban a Twin Peaks című sorozat melankolikus zenéjéről vált ismertté, de olyan filmek dalbetétjei is az ő kreativitását dicsérik, mint a Veszett a világ, az Útvesztőben, Az igaz történet vagy a Sztálingrád.

Badalamenti olyan könnyűzenei hírességekkel dolgozott együtt, mint David Bowie, Michael Jackson, Paul McCartney, Nina Simone és Marianne Faithfull.