Hetvenhárom éves korában elhunyt Florian Schneider, a Kraftwerk egyik alapítója. A zenész hosszas betegség után halt meg egy héttel ezelőtt, azonban a hírt eddig nem hozták nyilvánosságra.

061.hu

Florian Schneider-Esleben 1970-ben alapította Ralf Mütterrel a düsseldorfi Kraftwerket, amely hatalmas hatással volt az akkoriban még szárnyait bontogató elektronikus zenére. Korábban mindketten az Organisation tagjai voltak. Scneidernek a Kraftwerk összes lemezén hallható a játéka, amely David Bowie-t is megihlette.

A Kraftwerk

Az angol popikon Heroes című klasszikus, 1977-ben megjelent lemezének instrumentális dalát is a német zenészről nevezte el V-2 Schneider címmel. Schneider a fuvola mellett hegedűn és gitáron is játszott, azonban a Kraftwerk 1974-es Autobahn megjelenésére már a szintetizátor lett a fő hangszere. Korábban olyan formációkba is feltűnt, mint a Eberhard Kranemann vezette Pissoff. 2006 novemberében lépett fel utoljára a Kraftwerkkel, a csapat 2008-as turnéján már vett részt, az év végén pedig elhagyta a csapatot. Ezután csak egy dalt adott ki Stop Plastic Pollution címmel, amivel a környezetvédelemre hívta fel az emberek figyelmét. Ritkán adott interjút, viszont groteszk válaszai és szokatlan meglátásai miatt  kuriózumszámba mentek a zene sajtóban.

 A Kraftwerk öt alkalommal játszott Magyarországon: 1981-ben, 1991-ben, 2004-ben, 2009-ben és 2018-ban. A zenekar az idén nyáron Észak-Amerikában turnézott volna megalakulása 50. évfordulója alkalmából, a koncertsorozatot a koronavírus-járvány miatt törölték.

Kiemelt kép: Abendzeitung München/ Stefan M. Prager