A színész 83 éves korában, vasárnap bekövetkezett halálát az Alzheimer-kór következtében fellépő komplikációk okozták.

Gene Wilder 1933. június 11-én született, Milwaukee-ban, Jerome Silberman néven – művésznevét 26 évesen vette fel, állítása szerint a Thomas Wolfe regényeiben feltűnő Eugene Gant és a Pulitzer-díjas író, Thornton Wilder neve előtt tisztelegve.

Színpadon kezdte pályafutását, de már 1967-ben debütált a Bonnie and Clyde című filmben. A színész sokat dolgozott együtt Mel Brooks rendezővel, két Oscar-jelölését a közös munkáknak köszönheti: A producerek 1967-es filmváltozatáért legjobb mellékszereplőként, a 1974-es Az ifjú Frankensteinért pedig társ-forgatókönyvíróként szerzett jelölést. 

Gene Wilder ismertté vált Willy Wonka megformálásával a Willy Wonka és a csokoládégyár (1971) című filmben, és a Richard Pryorral együtt játszott filmekben. A Száguldás gyilkosságokkal (1976), a Dutyi dili (1980), a Vaklárma (1989) és a Folt a zsákját (1991) hazánkban is legnépszerűbb filmjei voltak. Többet maga írt és rendezett, közöttük volt például a Vörösruhás nő (1984). 

1999 óta visszavonult a színészkedéstől, figyelme az írás felé fordult. Megírta visszaemlékezéseit, ami 2005-ben jelent meg Kiss Me Like A Stranger: My Search for Love and Art címmel. Novellagyűjteményt és regényeket is jegyzett. Bár négyszer is megházasodott, gyermeke nem született.