Kilencvenöt éves korában meghalt Gina Lollobrigida olasz színésznő, “La Lollo”, az 1950-es és 1960-as évek mozijának leghíresebb szépsége.

061.hu

Gina Lollobrigida Luigina Lollobrigida néven látta meg a napvilágot 1927. július 4-én az olaszországi Subiaco városában. Gyerekkorát egy festői hegyi faluban töltötte, és már fiatalon elkezdett modellkedni. 1947-ben jelentkezett a Miss Italy szépségversenyre, ahol harmadik helyezést ért el. Ekkoriban tűnt fel a vásznon különféle olasz filmekben, ám hazájában igazi szupersztár csak az ötvenes években lett belőle, köszönhetően a Kenyér, szerelem, fantázia és a Kenyér, szerelem, féltékenység című neorealista moziknak.

Rómában a Képzőművészeti Akadémián szerezte diplomáját, ahol festészetet és szobrászművészetet tanult, de a showbusiness igen korán érdekelni kezdte, számos szépségversenyen vett részt, 1947-ben a Miss Olaszország címért is elindult, ahol ugyan csak a harmadik lett, a filmesek figyelmét azonban magára irányította, akik ettől kezdve kisebb-nagyobb szerepek megformálására kérték fel. 1964-ben debütált a filmvásznon, és az ötvenes évek elején már a legnépszerűbb színésznő volt Európa szerte, hazájában egyszerűen csak “La Lollo”-nak nevezték.

Egy szerződéssel kapcsolatos nézeteltérése Howard Hughes-zal jópár évig megakadályozta őt abban, hogy hollywoodi filmekben szerepeljen. 1956-ban végre megtörtént hollywoodi debütálása is, és nagyon hamar népszerűvé vált Amerikában is. A nevét évekig a szépséggel és csillogással hozták kapcsolatba. A hetvenes évek elején visszavonult a filmezéstől, de tovább dolgozott fotoriporterként (Fidel Castro-val megejtett interjúja nagy port vert fel), és egy kozmetikai cég igazgatójaként is dolgozott.

A 95 éves színésznő szeptemberben azzal került be a sajtóba, hogy bejelentette, elege van a politikusokból és indul a szeptember 25-i olasz parlamenti választásokon. A színésznő egy euroszkeptikus és részben kommunista pártszövetség színeiben jelöltette magát az olasz szenátusba.

A BAFTA- és Golden Globe-díjas utolsó filmjét 1997-ben forgatta. 1992-ben a francia Becsületrend lovagja lett, 2018-ban pedig csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.