Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Sir Ian Holm BAFTA-díjas brit színész, számos kultikus filmalkotás sztárja. A nagyközönség 1979-ben ismerte meg igazán a nevét, amikor Ridley Scott Ash, a kíméletlen android szerepét osztotta rá A nyolcadik utas: a Halálban (Alien). Holm a Tűzszekerekben is mellékszerepet vállalt, aminek köszönhetően megkapta második BAFTA-díját is és Oscar-díjra is jelölték. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt mint Franco Zeffirelli, Martin Scorsese, Danny Boyle, David Cronenberg, Richard Attenborough, Luc Besson, Ridley Scott és Peter Jackson. Az új-zélandi rendező rá osztotta a furfangos hobbit, az öreg Zsákos Bilbó szerepét A Gyűrűk Ura-trilógiában.

061.hu

A The Guardian tájékoztatása szerint a Parkinson-kórban szenvedő neves színész kórházban hunyt el pénteken. Ian Holm 1931-ben született, Londonban nőtt fel. Kezdetben színpadi szerepekben láthatta őt a közönség, 1960-as megalapításától a Royal Shakespeare Company tagja volt, és a társulat egyik vezető színészévé vált. Holm 1965-ben debütált a televízióban, a Rózsák háborúja című sorozatban, három évvel később pedig a Szentivánéji álomban szerepelt, amiben Helen Mirrennel dolgozott együtt. 1969-ben a The Bofors Gun címû drámában nyújtott alakítását BAFTA-díjjal jutalmazták. 1972-ben Richard Attenborough A fiatal Churchill (Young Winston) című alkotásában bukkant fel Simon Ward, Anne Bancroft, John Mills és Anthony Hopkins mellett. 1976-ban a Robin és Marian című Robin Hood feldolgozásban Sean Connery és Audrey Hepburn partnereként láthatták a nézők.

1979-ben a ma már klasszikusnak számító Alienben szerepelt, ekkor ismerte meg igazán a nevét a világ. 1982-ban megkapta második BAFTA-díját, ezúttal a Tűzszekerekben nyújtott alakítását jutalmazták a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismeréssel, továbbá Oscarra is jelölték. 1990-ben Polonius bőrébe bújt a Franco Zeffirelli által rendezett Hamletben, rá egy évvel David Cronenberg Meztelen ebédjében is feltűnt. 1994-ben forgatta a Frankensteint, ahol Victor apját alakította.

1997-ben a nagy sikerű Luc Besson Az ötödik elemjében olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Bruce Willis és Gary Oldman. Ezután egy nagy szakmai siker következett, az Eljövendő szép napok (The Sweet Hereafter) című kanadai filmdrámában nagyra értékelték a kritikusok a fõszereplő Holm alakítását. Végül felbukkant még Danny Boyle Az élet sója címû fekete komédiában is Ewan McGregor és Cameron Diaz társaságában. 1999-ben szintén egy  Cronenberg-filmben szerepelt, az eXistenZben. Legismertebb alakítása minden bizonnyal Zsákos Bilbó szerepe A Gyűrűk Ura-trilógiában. 2001-ben kapta meg a szerepet. 2004-ben Martin Scorsese Aviátor című filmjében szerepelt. 2012-ben visszatérhetett Középföldére, hiszen pár percnyi szerepet kapott a Hobbit – Váratlan utazás című nagysikerű film elején, illetve a kasszasiker befejező részében, az Öt Sereg Csatájában is feltűnik az utolsó képkockákon.

Kép: Alien