Meghalt hétfőn Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész – közölte Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke a Facebook-oldalán.

A bejegyzésben azt írta, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája hétfőn reggel, váratlan hirtelenséggel hunyt el. Családja a későbbiekben értesíti az ismerősöket a temetés időpontjáról.

Az 1957-ben Szolnokon született előadóművész 6 éves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel – Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes – szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnámon át Ausztráliáig – idézi fel az MTI.

1974-ben szólistaként meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palladiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker és Tom Jones. A kritikák „a cimbalom Liszt Ferenceként” emlegették. Tizenöt éves kora óta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája.

 Fotó Farkas Nándor/Facebook