Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 32
 •  
  32
  Shares

Hetvenhárom éves korában elhunyt Peter Green, a Fleetwood Mac társalapító-gitárosa. A rockzene egyik úttörő személyisége olyan örökzöld dalokat szerzett a csapatnak, mint az Albatross, az Oh Well vagy a Carlos Santana által is világsikerré tett Black Magic Woman.

061.hu

Az 1946-ban Londonban született Peter Green már 15 évesen profi gitárosnak számított. Karrierje a hatvanas évek derekán indult be, amikor 19 évesen néhány koncert erejéig helyettesítette Eric Claptont a John Mayall & The Bluesbreakersben, majd amikor egy évvel később a zenész kivált a bandából, teljes jogú tagja lett a blues zenekarnak. 1967-ben megalapította saját zenekarát három Bluesbreakers-taggal, Mick Fleetwooddal, John McVie-val és Jeremy Spencerrel. Ez volt a Peter Green’s Fleetwood Mac Featuring Jeremy Spencer, azaz rövidesen már Fleetwood Mac néven futott formáció, minden idők egyik leghíresebb rockzenekara. Green csupán három évig játszott a bandában, ezalatt azonban olyan halhatatlan dalokat szerzett a csapatnak, mint az Albatross, az Oh Well, a Man Of The World, a később Carlos Santana által is világsikerré tett Black Magic Woman vagy a Judas Priest által is feldolgozott The Green Manalishi.

Green 1970-ben lépett ki, részben LSD-függősége miatt, aminek köszönhetően később súlyos mentális zavart, skizofréniát diagnosztizáltak nála, pszichiátriai osztályokon is kezelték. A ’70-es évek végén szólóelőadóként tért vissza a színtérre, az utolsó saját lemeze az 1984-as A Case For The Blues volt. 1997-ben megalapította a Peter Green Splinter Groupot, amely kilenc albumot jelentetett meg a 2000-es évek közepéig. A Fleetwood Mac tagjaival többször közreműködött, egy-egy számban kreditáció nélkül felbukkant egykori zenekara két lemezén is (az 1973-as Penguinen, és a nagy sikerű 1979-es Tuskon), és Mick Fleetwood The Visitor című szólólemezén is vendéggitározott. Utána gyakran dolgozott másokkal is – idén például egy titokzatos projektben Kirk Hammett-tel közösen is játszott, de a felvétel egyelőre nem került nyilvánosság elé.

Fotó: Hale/Getty Images

Greent a Fleetwood Mac többi tagjával együtt 1998-ban beiktatták a Rock And Roll Dicsőségek Csarnokába. A gitáros elhunytának pontos okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni, hogy álmában érte a halál.

Kiemelt fotó: La Región


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 32
 •  
  32
  Shares