79 éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, Budapest díszpolgára – adta hírül a Telex.

061.hu

Ráday Mihály halálhírét a családja közölte. A Budapesten született Ráday a Színház- és Filmművészeti Főiskolán rendező-operatőrként, illetve az ELTE-n művészettörténészként végzett. Édesapja a neves színész, Ráday Imre volt, édesanyja, Ferda Erzsébet Magdolna divatszalont vezetett. Három gyermeke, két unokája van.

Ráday olyan ismert műsorok rendezője vagy operatőre volt, mint a Mi újság Pesten?, a Keménykalap és krumpliorr, a Bánk bán, vagy a Tudós nők,  legendás alkotása, amiről egy ország ismerte meg, a harminc éven át futó Unokáink sem fogják látni…

Munkásságáért megkapta a Balázs Béla-díjat, 1996-ban a Kossuth-díjat, 2005-ben a Táncsics Mihály-díjat, 2009-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.