Ötvenöt éves korában elhunyt Szappanos György basszusgitáros. A hírt Borlai Gergő dobos tette ki Facebook-oldalára szombaton annyi szöveggel: “Elment Szapi”. A Hardrock.hu információi szerint Szappanos pár napja kapott storke-ot, de a kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

061.hu

Szappanos Györgyöt sokan, mint a legjobb magyar basszusgitárost tartották számon, és nem csak zenélt, hanem keresett zenetanár is volt. Szappanos gyerekkén először zongorázni, majd gitározni tanult, majd a Konzervatóriumban nagybőgőzni kezdett, mert nem volt basszusgitár szak. Gitárosként első zenekarai között volt a nyolcvanas évek elején a hírhedt skinhead zenekar, a Mos-Oi! is, amivel része volt annak a punk pernek, ahol a CPg tagjai végül két év letöltendő börtönt kaptak, de Szappanost végül nem csukát le.

Játszott Babos Gyula zenekarában, a Tátrai Bandben, Tátrai Tiborral pedig később megalapították a Boom Boom zenekart is, hogy olyanokkal játszottak együtt, mint Borlai Gergő, Mohai Tamás és Jamie Winchester. Mohaival és Hirleman Bertalannal közösen alapították a Háború együttest, amivel eMeRTon-díjat kaptak, de a hazai jazzélet rengeteg szereplőjével játszott együtt a pályája során. 2003-ban alapította meg saját jazz-rock zenekarát, a Full Playbacket, és Nagy János „Yancha” zongoristával is sok évig játszottak együtt különböző formációkban. De sokszínűségét bizonyítja, hogy Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában is ő basszusgitározott, de megfordult a Kretensben, a Free Style Chamber Orchestrában, a Tumba Y Quemában, a Tóth Sándor Quintetben vagy a Libidóban is.