Nyolcvankét éves korában csütörtökön meghalt hunyt Takahata Iszao animációs rendező és producer, a japán animáció zászlóshajójának tekintett legendás Ghibli stúdió társalapítója. Tüdőrákban szenvedett.

MTI

A japán animáció aranykorának kiemelkedő alakja volt, és bár az Oscar-díjat nem nyerte el, sok rangos nemzetközi elismerést kapott, egyebek mellett a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díját, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál díját és az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál életműdíját. Pályafutása alatt filmjeinek erős női karaktereiről lett híres. Utolsó munkája, Kaguja hercegnő legendája 2015-ben az Oscar-jelöltek között szerepelt.

A Tokiói Egyetemen szerzett diplomát, aztán egy vezető japán film- és animációs vállalatnál, a Toei stúdióban kezdett dolgozni. 1968-ban rendezte meg első animációs filmjét. A hetvenes években a Johanna Spyri svájci szerző könyve alapján forgatott Heidi, Girl of the Alps (Heidi, az Alpok lánya) című tévésorozattal nagy népszerűséget vívott ki magának.

A Ghibli stúdiót Hajao Mijazaki animációs filmrendezővel 1985-ben alapította meg. A műhely létrehozásában Szuzuki Tosio is közreműködött. Takahata és Mijazaki számos alkotásával írta be nevét az animációs film történetébe. Takahata készített nagy sikerű animációs filmet Noszaka Akijuki japán író, a Szentjánosbogarak sírja című háborúellenes regényéből 1988-ban.

Szentjánosbogarak sírja

Saját alkotásairól szólva hangsúlyozta: minden történetének volt egy fontos, közös üzenete, hogy a maga teljességében kell megélni az életet, és ennek elérését nem akadályozhatják meg a pénz vagy a presztízs miatti kicsinyes aggodalmak. “Ez a világ jó hely, és nem az örökkévalóság miatt. A halállal minden véget ér, de az újra és újra ismétlődő körforgásban mindig jönnek utánunk újak” – vallotta. Utolsó munkája a Vörös teknős című filmen volt, amelynek a készítésében művészeti producerként vett részt.

Fotó: Den of Geek