A nagy sikerre tekintettel a tervezettnél egy héttel tovább, február 20-ig látható a Kép és kultusz – Szinyei Merse Pál (1845-1920) művészete című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A kiállításról készített videónkat, melyben Krasznai Réka művészettörténészt kérdeztük, ITT láthatja!

061.hu

A mintegy 120 művet felvonultató kiállítás magyar és nemzetközi kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be a magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának fő műveit. A tárlatra több mint 20 külföldi festmény, köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet remekművei érkeztek neves köz- és magángyűjteményekből. Nemcsak a Szinyei-életműből tekinthet meg a közönség számos ritkán látható művet felvonultató, gazdag válogatást, hanem Szinyei kultuszával is eddig példátlan részletességgel ismerkedhet meg – hangsúlyozza az MNG közleménye.

 

A nagy érdeklődésre tekintettel a kiállítás az utolsó két hétvégén, szombaton és vasárnap (február 12-13-án és 19-20-án) 20 óráig látogatható.

A kiállításhoz kapcsolódva több programot is ajánl az MNG. Szombat este például Bellák Gábor művészettörténész online előadásának középpontjában az egyik legismertebb magyar festmény, a Majális áll, majd Valentin-napon páros kedvezménnyel várja a látogatókat a múzeum, Krasznai Réka, a kiállítás egyik kurátora pedig ezen az estén online tárlatvezetést is tart.

Február 16-án az idei év első Múzeum+ est programjának középpontjában is a Szinyei-kiállítás áll: ezen a napon a tárlat 22 óráig látogatható. A közönség kurátori tárlatvezetéseken ismerheti meg Szinyei Merse Pál modernségét és előadást hallhat Szinyei műkereskedelemben elfoglalt helyéről. A kiállítás adta élményeket egész estés élőzene és finom borok mellett élvezhetik a résztvevők – áll az MNG közleményében.