Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg meghirdetettnél két héttel tovább, május 13-ig látható az Anna – Változatok székely asszonysorsra című kiállítás Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

MTI

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. november vége óta látható formabontó kiállítás egy képzelet szülte elbeszélő szemszögén keresztül kalauzol végig a 20. század nagy traumáin. A kiállítás egy tucatnyi valós történetből összesűrített fiktív életút két változatát meséli el. A főszereplő Anna, aki 1920-ban születik bele a zárt falusi közegbe, ahol erős társadalmi normák szabályozzák mindenki életét – mondta el a Miklós Zoltán, a kiállítás kurátora és a Haáz Rezső Múzeum igazgatója a 2017-es megnyitó előtti sajtóbemutatón.  

Anna sorsának fejezeteit a tárlat korhű tárgyanyaggal illusztrálja, azonban a középpontban nem maguk a tárgyak, hanem elképzelt használójuk, egy asszony áll. A hagyományos kiállításoktól eltérően nincsenek feliratok, a látogató okostelefonon vagy audioguide-on keresztül követheti, amint a főszereplő egyes szám első személyben elmeséli életének sorsdöntő állomásait. Anna hangját a Magashegyi Underground énekesnője, Bocskor Bíborka adja. 

Anna élete kényszerpályára kerül, amikor 17 évesen egy falusi mulatság folyományaként megesett lány lesz. Ezen a ponton a történet ketté válik, és a látogató döntheti el, melyik életutat járja végig. Az elsőben Anna megtartja gyermekét, és hozzámegy egy idősebb  férfihoz. A másikban elhajtatja magzatát, majd a falusi közösségből kivetve Kolozsvárra megy cselédnek egy később deportált gazdag zsidó gyáros családjához. 

Az egyik ágon Anna a kommunizmus, a kollektivizálás elszenvedőjeként jelenik meg, míg a másikon agitátorként maga is az új hatalmat szolgálja. Azonban mindkét életút a városi blokklakásban leélt magányos öregkorral végződik. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kiállítása Marosvásárhely után érkezett Budapestre. 1920 óta ez az első alkalom, hogy külhoni intézmény saját kiállítással mutatkozik be a Nemzeti Múzeumban. 

Az Anna – Változatok székely asszonysorsra című tárlat utolsó napján, május 13-án, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársai, a kiállítás megálmodói tartanak majd tárlatvezetéseket, ahol megtudhatják, hogy miben különbözik az eredeti székelyföldi és a Magyar Nemzeti Múzeumban látható kiállítás – olvasható a múzeum közleményében.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •