A The Bay című új ITV-sorozat előzetesében hangzik fel az Omega slágere, de ehhez senkitől nem kértek engedélyt. A brit közszolgálati csatorna az 1969-es verziót használta és még Kóbor János vokálja is felismerhető.

061.hu

Egy angliai rajongó jelezte, hogy az eredeti felvétel részleteit hallotta a The Bay című új ITV-sorozat előzetesében. Azóta mi is megnéztük. Jó a zenéje! – mondta Trunkos András, az Omega menedzsere. A hangfelvétel a Hungaroton Records tulajdona. „Ha tudtunk volna róla, a zenekart és a szerzőket is értesítjük. Az ITV a tudomásunk és hozzájárulásunk nélkül használta fel a Gyöngyhajú lány részleteit. Eljárunk az ügyben, többet nem mondhatok” – mondta a Blikknek Reisz Ildikó, a kiadó főszerkesztője.

“Sosem gondoltam volna, hogy krimihez is passzol a Gyöngyhajú lány, de szerintem eltalálták a képkockák hangulatát” – reagált Kóbor János, az Omega énekese.

Az ITV szóvivője szerint érvényes keretegyezmény szavatolja, hogy az archívum, amelyből választottak, jogtiszta volt, és az eredeti tulajdonostól az engedélykérést a felhasználás feltételei számukra nem írta elő.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=ZR4VeominXI

2013-ban Kanye West használta fel jogtalanul New Slaves című dalához az Omega slágerét. Az amerikai rapsztár a Hungaroton Records reklamációját követően 10 ezer dolláros, azaz 2,8 millió forintos kompenzációt ajánlott. Presser Gábor ezt nem fogadta el, és a hírek szerint 50 ezer dollárban, azaz 14 millió forintban egyeztek meg, ami fele-fele arányban oszlott meg a kiadó és a szerzők-előadók között.