Tóth Viktor jazz-szaxofonos, zeneszerző a zenei élet kiemelkedő alakja az elmúlt hetekben ünnepelte 40. születésnapját. A többszörösen az Év Jazz-zenésze díjjal elismert művész legújabb lemezét a Fonóban vette fel április 15-én, élő koncertfelvételen, amely most album formájában mindenki számára elérhetővé vált. A Tercett vendége Gareth Williams világhírű brit zongoraművész volt.

MTI

A többszörösen az év altszaxofonosának és zeneszerzőjének kitüntetett Tóth Viktor ezúttal harmónia hangszeres vendéget hívott új lemezére. A szaxofonos eddig megjelent lemezein az erős ritmusközpontú trió hangzást szokhattuk meg, melyek dallamhangszeres vendégekkel bővültek. Kivételt képez ez alól legutóbbi lemeze a Tóth Viktor Arura trió Szemed kincse című lemeze, melyen Lukács Miklós játszik cimbalmon. A kiválóan összeszokott Tercettet – melyben már hét éve a különleges tehetségű Hodek Dávid dobol és a magyar jazz szcéna legkiválóbb bőgőse Orbán György játszik – most a britek első számú zongoristája Gareth Williams egészíti ki.

Az így kvartetté alakult formáció már több nagysikerű koncertet adott Európa szerte és a lemezfelvételre is egy hosszú Erdélyi turnét követően érkeztek. A nagysikerű koncerten olyan új kompozíciókat rögzítettek, melyek a jazz tradícióját magukban hordozzák, mégis modernek, a kiváló improvizatőrök által egyszeriek és megismételhetetlenek: a pillanatban gyökereznek.  Ahogy a zeneszerzőtől megszokhattuk a zene dallamos, elsöprő erejű, érzékeny és magával ragadó.

Fotó:Tóth Viktor Official