Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Bár még három hónap van hátra a Trónok harca utolsó, nyolcadik évadának indulásáig, kidobták az első hosszabb kedvcsinálót, hogy a hagyományokhoz méltóan idő előtt megkezdjék a Westeros-rajongók idegeinek felőrlését. Az eddigi szezonoknál rövidebb, azaz csupán hat részes, epizódonként azonban mozifilmes játékidejű és költségvetésű záró évadnak most közzétették a premier időpontját is. Április 14-én (Magyarországon egy nappal később) végre megérkezik a tél.

MP – 061.hu

Az egyperces, rejtélyes trailer (pontosabban teaserben) végre több adalékkal szolgál a finálé előző két nyúlfarknyi kedvcsinálójánál. A videóban három Stark testvér, Sansa, Jon és Arya a deresi vár családi kriptájában egyesülnek, ahol fáklyafénynél rábukkannak szobormásaikra, máris táptalajt adva ezzel a találgatásoknak, hogy vajon mind a hárman elhaláloznak-e a végjátékban. Miközben döbbenten szemlélik a talán közelgő végzetüket szimbolizáló kőklónokat, északi fagy hömpölyög be a sírkamrába, jelezve a Mások érkezését és az apokaliptikus összecsapás elkerülhetetlenségét.

A képzeletbeli középkorban, Westeros világában játszódó fantasy elsősorban az alapjául szolgáló regényeknek, másrészt az adaptálás zajos sikerének köszönhetően lett filmtörténeti mérföldkő. A szerző, George R. R. Martin érdeme, hogy egy olyan világot teremtett, amely lerombolja a Tolkiennél elakadt műfaj évszázados bástyáit, a sokkoló fordulatokban gazdag sztori ráadásul úgy is képes rabul ejteni olvasóját, hogy tésztája a szappanoperákéhoz hasonlóan a végtelenbe nyúlik, a történet szálai pedig százfelé kígyóznak, mielőtt újra összefonódnának. A tűz és jég dala regényfolyamában Martin tündérfátylon át mutatja be a civilizációk természetét és hatalom körül örvénylő világát, amelyet gondosan megfosztott a hősöktől és az egydimenziós karakterektől: szinte minden szereplő személyisége a végletekig árnyalt, zavarba ejtően összetett és képlékeny. A kötetekből készült tévésorozat alkotóinak bravúrja pedig, hogy a korábbi filmes adaptációk henteskorszaka után végre megmutatták, hogyan kell remek arányérzékkel hozzányúlni az irodalmi alapanyaghoz, egyszerre megfelelni a filmes szakma és a szappanoperákkal lesajnált közönség igényeinek. A sors fintora, hogy a tévétörténelemben talán elsőként éppen egy nyomokban sárkányokat, zombikat meg mágiát tartalmazó, véres-nedves fantasysorozat állít tükröt a tévénéző elé, és mutatja be önmagának: íme, az ember.

A nyolcadik évad új előzetesét a sorozat Facebook oldalán tették közzé, és néhány óra alatt több mint hatmillióan nézték meg.

Kép: Vox


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •