Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A 150. jubileumi évadát ünneplő debreceni Csokonai Nemzeti Színházban péntek este megkezdődött a kortárs magyar drámákat felvonultató Deszka Fesztivál, amelyet az idén már tizedik alkalommal rendeznek meg. A Deszka keretében több mint 200 előadást láthatott a közönség az elmúlt években.

MTI

Idén a Deszka felnőtt programjában 17 előadást tartanak, a Gördeszka programban 7 gyermek- és ifjúsági előadás lesz, és most először megrendezik az Ugródeszka programot is, amelyben a budapesti, a kaposvári és a marosvásárhelyi egyetemek végzős színészosztályai mutatják be vizsgaelőadásaikat. Az idei fesztiválra az egész Kárpát-medencéből válogattak előadásokat: a tizenhárom vidéki és tíz fővárosi produkció mellé a repertoárba négy erdélyi, illetve partiumi, és egy-egy felvidéki, valamint délvidéki előadás is bekerült.

Több mint száz előadásból választották ki a fesztivál programját. Több alkotás a menekültválság, a kivándorlás problematikájával foglalkozik, de láthatja majd a közönség az olaszliszkai tragédiát feldolgozó Borbély Szilád-drámát vagy a Tar Sándor novelláiból készült, a reménytelen, kiúttalan világot, a rendszerváltás veszteseinek életét bemutató, A te országod című előadást is. Debrecenbe érkezik Spiró György új darabja, a Helló, dr. Mengele! is, amelyet tavaly az évad legjobb magyar drámájának választott a Színházi Dramaturgok Céhe.

A Deszka Fesztivál nagyszínházi programja a Pécsi Nemzeti Színház előadásával, Szálinger Balázs Becsvölgye című darabjával kezdődött, a Víg kamaraszínházban pedig a Csokonai Színház előadásában mutatták be a Camille című drámát. Pénteken tartották a Gördeszka Fesztivál első előadását is: Parti Nagy Lajos Maya hajója című gyerekdarabját láthatta a közönség a Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népszínház közös produkciójaként. A Deszka Fesztivál nyitó eseményeként Máthé András színházi fotóiból nyílt pénteken kiállítás Álomkergetők címmel a Csokonai Színház nézőtéri büféjében.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •