A lebontás fenyegette kaliforniai Thomas Mann-villa megmentésére szólította fel a német kormányt Herta Müller Nobel-díjas német írónő.

MTI

A 2009-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje csatlakozott az 1933-1945 közti német emigráció történetét kutató Gesellschaft für Exilforschung egyesület internetes petíciójához, amely arra kéri a szövetségi kormányt, hogy vásárolja meg és alakítsa át emlékhellyé a Los Angeles Pacific Palisades nevű negyedében lévő villát, ahol amerikai száműzetésében lakott az ugyancsak Nobel-díjas német író. A felhívás aláírói – mint hangoztatják – “aggodalommal és nyugtalansággal” követik a híreket a Julius Ralph Davidson berlini építész által tervezett kaliforniai Thomas Mann-villa közelgő eladásáról és “valószínű lebontásáról”.

A petíció szerint kultúrtörténeti jelentőségű épületről van szó, “a nácizmussal szembeni ellenállás helyéről”. A náci Németországból emigráló Mann család 1942-től élte a San Remo Drive-on lévő házban. Thomas Mann ott írta Doktor Faustus című regényét és ott fogalmazta meg híres, Német hallgatók! elnevezésű rádióbeszédeit is. A ház központi szerepet töltött be a Kaliforniában élő német értelmiségiek és művészek eszmecseréjében – hangoztatja az Angela Merkel kancellárnak, Monika Grütters kulturális államtitkárnak és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszternek címzett felhívás.

Fotó: christmas44.com