Videós pályázatot hirdetnek középiskolás diákok számára a Mátyás király Emlékévhez kapcsolódóan. 

MTI

A felhívásra november 5-ig várják a három tagú magyarországi és határon túli csapatok jelentkezését, kísérőtanárral, akik saját szemszögből mutathatják be Mátyás királyt és korát egy rövid, általuk készített videó formájában. 

Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja,  valamint az OTP Fáy András Alapítványa által hirdetett verseny kiemelt célja, hogy a középiskolások közelebb kerüljenek Mátyás királyhoz és a reneszánszhoz, valamint, hogy a témában közös gondolkodásra inspirálja a diákokat és tanáraikat.

A kétfordulós pályázat első körében a zsűri pontozza a beérkezett videókat, és kiválasztja azt a tíz csapatot, akik a második körben is részt vehetnek. A kiválasztott csapatok a Magyar Tudományos Akadémia székházában rövid prezentáció keretében mutathatják be témaválasztásuk okait, filmkészítési technikájukat. A prezentációkat a szakmai zsűri ugyancsak pontozza, és a két pontszámból alakul ki a végleges eredmény. A döntőben vetítik le 10 legjobb filmet, a három legjobb csapat értékes nyereményekben részesül, de díjazzák a Facebook közönségszavazásának győztesét is. 

A versenyre a http://matyaskiraly.btk.mta.hu/ oldalon lehet jelentkezni.

Fotó: Archív