Ismét régi, hatvanas évekbeli fényében ragyog  egykori londoni otthona, amelyet szerdától kereshetnek fel az amerikai gitárlegenda rajongói.

MTI

A Seattle-ből származó Hendrix 1966-ban érkezett a brit fővárosba, miután Chas Chandler producer felfigyelt rá egy New York-i bárban. “Kicsit sokkolta, hogy a városban kevés volt az étterem és az ételek minősége sem volt a legkiválóbb” – emlékezett vissza Kathy Etchingham, a zenész akkori barátnője, hozzátéve, hogy Hendrix ettől függetlenül igyekezett “minden helyi szokást magába szívni”. “Soha azelőtt nem ivott még teát, de nem volt választása. Én tanítottam: végy egy bögre teát, tejet és két kanál cukrot” – mondta Etchingham. A helyreállított otthon a Handel & Hendrix in London múzeum részét képezi, amelyet a két innovatív, két évszázad különbséggel egymás szomszédságában élt zenész emlékének szenteltek.

Handel_House_Museu_3484256b
Georg Friedrich Händel német zeneszerző a brit főváros Mayfair kerületében álló, 18. századi épületében élt 36 éven át, egészen 1759-ben bekövetkezett haláláig. Valamivel több mint kétszáz évvel később, 1968-ban Hendrix és Etchingham a szomszédban bérelt lakást, amelyet piros szőnyeggel és türkizkék függönyökkel tettek otthonossá.
Beköltözésekor Hendrix nem sokat tudott Handel munkásságáról, így hamarosan megvásárolta a zeneszerző Messiás című oratóriumának egy példányát, amely a Bob Dylan és a Beatles lemezeit is felsorakoztató gyűjteményébe került.
Etchingham szerint a mayfairi lakás volt az első otthonuk, amelyet nem kellett másokkal megosztaniuk, és amelyre úgy tekintettek, mint “búvóhelyre a világ elől”. Az amerikai gitárlegenda óriási hatással volt a londoni zenei életre és a brit blueszenészekre, köztük Eric Claptonra. Hendrix kábítószer-túladagolásban halt meg egy londoni hotelben 1970. szeptember 18-án, 27 éves korában.