Újra látogatható péntektől a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz (FMC) tartozó, frissen felújított szentendrei Czóbel Múzeum. Az intézmény az Újragondolt Czóbel című új állandó kiállításával várja ismét a közönséget.

MTI

Az ünnepélyes megnyitón L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Czóbel Béla (1883-1976) egész életében őszintén, mély meggyőződéssel és szeretettel vallotta magát magyarnak, magyar művésznek, s bár élete nagyobb részét a hazájától távol töltötte, mégis mindig, minden megszólalásában, számos témaválasztásában visszatért szülőföldjéhez.

A világhírű magyar festőt méltatva hangsúlyozta: rendkívül gazdag életpálya áll mögötte nagyon sok kiváló alkotással, életművét szinte nem lehet számba venni, mérhetetlenül változatos és összetett. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a szentendrei múzeum új lendületet kapott, és úgy fogalmazott: Gulyás Gábor személyében a Ferenczy Múzeumi Centrumnak olyan vezetője van, aki képes a kortárs európai művészetben elhelyezni a szentendrei örökséget, és akinek van elképzelése a gazdag szentendrei múzeumi kinccsel kapcsolatban.

L. Simon László kitért arra is, hogy a megnyitó rávilágít arra is, hogy Szentendre múzeumi rendszerét újra kell gondolni. Az egykor létrehozott sok kicsi múzeumi egység szerinte ma már nem működőképes, s ez a kiállítás tesztje lesz annak, hogy milyen módon kell hozzányúlni a széttagolt, sok-sok kis épületből és múzeumegységből álló nagy rendszerhez. A város és a múzeum vezetése felismerte a változtatás szükségességét – mondta az államtitkár, aki a kormány oldaláról partnerséget és segítséget ajánlott fel. Megjegyezte: a csütörtöki múzeumavató az első fontos lépése a változásnak.

Verseghi-Nagy Miklós, a város polgármestere köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a megnyitóval új, egész Szentendrére kiható korszak kezdődik. Úgy fogalmazott: a Gulyás Gábor vezette múzeumi centrum elképzelései, melyek szerint Szentendre visszakerül a nemzetközi művészeti élet térképére, a város vezetése számára is fontos és támogatandó célkitűzés.

Gulyás Gábor igazgató többek között azt hangsúlyozta, hogy Szentendre hatalmas képzőművészeti gyűjteményének nagyon fontos részét képezik az ott gondozott és őrzött Czóbel-művek. Megjegyezte: az elmúlt évtizedekben nagyon sok támogatást kapott a feldolgozáshoz a Ferenczy Múzeum, s az igazgató reményei szerint a mostani újranyitás nem a vége, hanem a kezdete valaminek. Az újjászületett állandó kiállítással kapcsolatban szólt arról is, hogy a tárlat egy része időről időre megújul majd, a korszerűsített és megszépült épületet méltatva pedig kiemelte, hogy az már megfelel a nemzetközi sztenderdeknek.
 
Barki Gergely művészettörténész, a kiállítás kurátora egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum Czóbel-gyűjteményére épül, de kölcsönzött művet a kiállításra a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is. Rámutatott arra is, hogy “nem az állandóságon lesz a hangsúly”, mert időről időre új művek kerülnek be. A kurátor jelezte azt is, hogy bár majdnem mindegyik képet évtizedek óta ismerik, a tárlat a kutatásnak olyan terepe lehet, ahol újabb és újabb összefüggésekre derülhet fény. Hozzátette: változó és mindig megújuló kiállítás lesz a kutatás szempontjából is.

MTI FOTÓ: Kovács Attila