Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Megnyílt szerdán a budai Vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv Információs Pontja a Savoyai-teraszon. A pavilon a lakosság és a turisták folyamatos tájékoztatását egyaránt szolgálja.

MTI

Ha cél behozni a turistákat a Vár belső tereibe, növelni a fővárosban a külföldiek vendégéjszakáinak számát, az idegenforgalmi adóbevételeket, ahhoz attrakció és tartalom kell. Az információs pont egyrészt állandó tartalmakat kínál magyar és angol nyelven a Vár történetéről, a Várkert Bazárról, a Karmelita Kolostorról, a Főőrségi épületről és a Szent István-teremről, amelyet 2018-ban szeretnének átadni. Másrészt a monitorokon különböző információkkal, például ismert művészek, közéleti emberek, az itt élők közreműködésével készült kisfilmekkel bemutatja, mit jelent a Vár, illetve annak megújulása.

A pavilon közepén található egy makett, amelyen folyamatosan lehet majd látni, hogy az egyes helyeken éppen mi történik a munkálatok során. De lesz állandó fényképes beszámoló arról, mi zajlik éppen a Karmelita Kolostor felújításán, a Lovarda és a mélygarázsok építésén, illetve a Palota rekonstrukciójában. Szólt arról is, hogy egy héten belül valamennyi budavári polgár postaládájába eljut az a tájékoztató kiadvány, amely a budai Várban zajló fejlesztésekre fog koncentrálni, így mindenki idejében megtudhatja, milyen munkálatokra, lezárásokra lehet számítani és mikor. A budai Várba évente érkező mintegy 3,5 millió turista a Budavári Palota belső tereibe nem igazán lép be, ez mindössze 10 százalékukra igaz, ezen a helyzeten tud változtatni az átfogó rekonstrukció. Tehát nemcsak a helyi lakosokra kell odafigyelniük, hanem a turisták mindennapos tájékoztatására is.

Június 1-jétől új rendben járnak a turistabuszok a Várba, idén november végéig megtörténik a Palota úti csatorna felújítása, június 15. után megkezdődik a Szent György utca térburkolatának felbontása, teljes közműcserével, a Karmelita Kolostor felújításához kapcsolódva. Ami ma még csak a tervezőasztalokon látható vagy archív felvételek őrzik, hamarosan valóra válik a budai Várban. A jó bornak is kell cégér, pláne olyan kitüntetett és nagyvonalú elképzelésnek, amilyen a Nemzeti Hauszmann Terv. A Királyi Palota a 21. század kihívásaival, korszerű tartalommal, ám a régi minőségben és színvonalon fog újjáépülni. A magyar gazdaságban hihetetlen lehetőséget rejt magában a turizmus, és ezt szolgálja a Vár rekonstrukciója. Naponta több száz turistabusz jön fel a budai Várba, az itt eltöltött idő azonban kevesebb, mint két óra. Ha komolyan gondoljuk azt a vállalást, amelyet a kormány a Nemzeti Turisztikai Ügynökség elé tűzött ki célul, azaz a turizmus tekintetében előzzük meg Prágát, és érjük utol Bécset, akkor kiemelkedő jelentősége van annak a munkának, ami a Várban történik.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •