Megnyílt a kilencedik Margó Irodalmi Fesztivál szerdán a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban. Június 7-11-ig a Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatódik szerzők, könyvek és olvasók találkozása. rendhagyó szerzői estekkel, koncertekkel és felolvasásokkal. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között új kötetével Nádas Péter, Peer Krisztián, Szív Ernő, Tóth Krisztina és Kemény Zsófi. A rendezvény összes programja továbbra is ingyenes A rendezvénysorozat kínálatában idén először gyerekprogramok is helyet kaptak.

MTI

Még soha ennyi női szerző nem szerepelt a Margó Irodalmi Fesztiválon, mint most – hangsúlyozta Valuska László főszervező. A közel 20 női szerző között találkozhat a közönség a vasárnapig tartó ingyenes programokon Erdős Virággal, Tóth Krisztinával, Szabó T. Annával, Tompa Andreával és Tisza Katával is.  Felidézte: a fesztivált eredetileg az Ünnepi Könyvhét “margójára” szervezték, a Vörösmarty téri dedikálásokat akarták éjszakai programokkal kiegészíteni, ebből nőtt ki egy önálló kulturális rendezvénysorozat. A mai helyzetet a szerzők és kiadók, a könyvheti vásár és a Margó Fesztivál együttműködése jellemzi.

A Petőfi Irodalmi Múzeum feladata felmutatni a különböző irodalmi kezdeményezések, csoportok gazdagságát – mondta a megnyitón Prőhle Gergely, a múzeum főigazgatója. Kiemelte: az Arany János-emlékév is megjelenik a fesztivál programjai között, a múzeum Önarckép álarcokban című emlékkiállítását például Péterfy Gergely tárlatvezetése mellett élvezhetik az érdeklődők.  A múzeum a könyvheti eseményekhez kapcsolódva fordítói találkozót szervez, amit Nádas Péter előadása nyit meg vasárnap este – fűzte hozzá. Az eseményen Prőhle Gergely kitért arra is: az E.ON Hungária jóvoltából a Szépírók Társasága jótékonysági árverésén Tóth Krisztina-, Parti Nagy Lajos- és Szabó T. Anna-kéziratokkal gyarapodott a PIM gyűjteménye.