Birtokba veheti szeptember 2-tól a közönség az új Városligeti Sportcentrumot, Budapest legsokoldalúbb új sportközpontját: műfüves labdarúgó pályája lelátóval, kosárlabda aréna, multifunkciós sportpályák, kondipark, ügyességi park mászófallal és pumptrack pályával, sakkasztalok, ping-pong asztalok és két Teqball-asztal is használatba vehető az akadálymentesített sportközpontban.

061.hu

A Liget Budapest Projekt újabb család-, gyermek-, és sportbarát fejlesztése tesztüzemi nyitvatartás keretében várja a látogatókat szeptrember 3-tól – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, a park délkeleti részén, az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út kereszteződésénél kialakított 36 ezer négyzetméteres komplex sportközpont könnyen megközelíthető, területén pedig gyönyörűen újjávarázsolt zöld környezetben több mint egy tucat sportágban próbálhatják ki magukat a látogatók.  A sportolók a legmodernebb és legbiztonságosabb körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek a Ligetben, a kényelmüket női, férfi és akadálymentesített öltözők, ivókutak, kerékpártárolók szolgálják – emelte ki a vezérigazgató.

Gyorgyevics emlékeztetett, a Fővárosi Önkormányzat által ez év februárjában elrendelt és zöldfejlesztési stopot eredményező változtatási tilalmat az Országgyűlés törvényi úton feloldotta, így megújulhatott a három és fél hektáros terület teljes zöldfelülete is, amely 60 új lombos fával és több ezer cserjével, évelővel gazdagodott. Az új sportcentrumban két foglalható, kivilágított sportpálya is létrejött: a Városligeti Miniaréna Budapest új, egyik legmodernebb kivilágítható kézilabda pálya méretű műfüves labdarúgó pályája, amelynek különlegessége, hogy fedett cserepadokkal, lelátóval és digitális eredményjelző táblával is ellátták. A kosárlabda miniaréna pedig az amatőr és profi kosarasok egyik kedvenc helye lesz, a szabványos méretű kosárpálya gumi burkolatú és 4,2 méter magas védőhálóval rendelkezik. A bérelhető sportpályákat a Liget projekt honlapján lehet lefoglalni, kedvező áron. Ezek a pályák délelőttönként a környéken lévő oktatási intézmények tanulói számára ingyen állnak rendelkezésére. Mindezek mellett három kisebb, ingyenesen használható multifunkcionális sportpályát is kialakítottak a területen, amelyeken focizni, kosárlabdázni, röplabdázni, tollaslabdázni és lábteniszezni lehet.

asdasda

Külön hangsúlyt fektettek arra, hogy valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást a mozgássérültek és fogyatékkal élők is biztonsággal igénybe tudják venni – hívta fel a figyelmet a vezértigazgató, majd a további újdonságokról is beszámolt: „Igyekeztünk a városligeti hagyományokból is minél többet visszahozni, hiszen például évszázados múltra tekint vissza itt a szabadtéri sakk – elég csak a legendás hírű Ligeti sakk-körre gondolni –, ezért a területen 13 sakkasztalt helyeztünk el, melyek egy részét kerekesszékkel is lehet használni. Szintén a városligeti sport tradíciókat idézi a központban felállított négy ping-pong asztal is.

A sportcentrumban egy kondiparkot is kialakítottak, amely speciális eszközeivel a kezdők és a professzionális street workout versenyzők számára is megfelelő nehézségű gyakorlatok elvégzésére biztosít lehetőséget. Mindezek mellett a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar találmányból, a Teqballból is elhelyeztek két darabot a centrumban. A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, valamint ivókutak, kerékpártárolók szolgálják. A különleges sportokat kedvelőknek készült a terep ügyességi park, amely domborzati adottságai révén egy egyedi, organikus formavilágú mászófallal és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal várja a sportolókat. A park különlegessége a Pumptrack, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya.

Az új sportcentrum megnyitását követően tovább folytatódik a Városliget parkfejlesztésének második üteme, idén ősszel további család- gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat. Elkészül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, a hangulatos, új városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés törvényi úton feloldotta a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt és zöldfejlesztési stopot eredményező városligeti változtatási tilalmat, ennek köszönhetően a mostani parkfejlesztési ütemben 93 ezer négyzetméternyi zöldfelület újulhat meg és több mint 200 lombos fát is elültetnek.

Fotók: Liget Budapest Projekt