Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Megnyílt az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig című időszaki kiállítás kedden a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten. A  tárlat az antropológia és az archeogenetika segítségével szerzett tudáskockákat, eredettöredékeket mutatja be.

MTI

 Bienert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója köszöntőjében elmondta: a hunok, avarok és a magyarok történetéről szóló kiállítás a Magyarságkutató Intézet és a Magyar-Turán Alapítvány közreműködésével valósult meg. Mint fogalmazott, a múzeum legújabb tárlata “egy nagyon izgalmas témát boncolgat”, amit “keleti szálként” említenek.

Hozzátette: a tárlat anyagában azokat az eredményeket szedték össze egy csokorba, amelyek tudományosan igazoltak. A főigazgató ugyanakkor hozzátette, hogy ezekből viszonylag kevés van. “Ha azt a hosszú folyamatot nézzük, ami a keleti szálhoz köthető, akkor néhány arcot fogunk látni, ezeknek az embereknek a genetikai adatait és leírását, azokat a tényeket, amelyeket a tudomány fel tud mutatni” – mondta. Mint fogalmazott, nem akarnak következtetéseket levonni, azokat majd később, pár év múlva, amikor egy sokkal nagyobb adatállomány áll majd a rendelkezésükre annak megválaszolására, hogy a magyarság honnan jött, milyen utat járt be és a Kárpát-medencében milyen folyamatok zajlottak.

A régmúlt idők embereit a kiállításon arcrekonstrukciók hozzák közelebb, emellett régészeti leletek alapján készült tárgyrekonstrukciókon mutatják be a látogatóknak a honfoglalás kori kultúra egy-egy tárgyi elemét. Az arcrekonstrukcióknak köszönhetően a közönség láthatja, hogy milyenek lehettek a hun, az avar és a magyar koponyákhoz tartozó emberi arcok. A főigazgató beszédében köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatta a kiállítás létrejöttét. 

Neparáczky Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója azt mondta: az archeogenetika egy olyan új tudományág, amely közvetlen információkkal szolgálhat őseink származásáról, rokoni kapcsolatáról és akár a népességük számáról is. Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: a kiállítás olyan érdekes időutazásra hívja a látogatót, amelyen “a természettudományos módszerek mentén kialakított elméletetekkel és eredményekkel” végig visznek egy idővonalat a hunkortól az avar koron át az honfoglalás koráig. A tárlat október 16. és november 18. között látható a múzeum kiállítási csarnokában.

Fotó: MTI/Illyés Tibor


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •