Már látogathatók a fertődi Esterházy-kastély parkjai, ahol három nyelven vezetett tematikus parktúrákat is tartanak. Ezeken felfedezhetjük a barokk-rokokó korszakot, annak történelmi-, építészeti-, zene- és képzőművészeti-vonatkozásaival, az Esterházy-kastély- és családtörténettel. A látogatók számára megelevenedik Esterházy “Fényes” Miklós kora, az Eszterházához kötődő Haydn-életmű és számos botanikai különlegesség. A parktúrák útvonala végig a szabadban vezet, de a járványügyi szabályokat kötelező betartania mindenkinek.

061.hu, MTI

A minden nap reggel kilenc órától óránként induló parkvezetéseket előre meghirdetett időpontokban a magyaron kívül német és angol nyelveken is elindítják. Ezekre csoportokat és egyéni látogatókat is várnak. Az utolsó túra délután négy órakor indul. A Cziráky Margit-rózsakert 10 és 18 óra között látogatható. Az egyéni és csoportos túrák útvonala érinti a díszudvart, a franciaparkot, a Lés-erdőt és a Bagatelle-t, emellett a rózsakertet, az angolparkot, a hársfasort is.

Joseph Haydn szobra az Esterházy-kastély parkjának egyik, a kastély déli homlokzatához futó sétányán

A fertődi kastély megújult parkja 2015. június 10-én, az átadás napján

A fertődi Esterházy-kastély 2020. május 22-én

Esterházy Miklós szobra a fertődi Esterházy-kastély parkjában

Újra látogatható a kastély parkja, de az épület belső tere és a múzeum továbbra sem fogad vendégeket a járvány miatt

A rózsakertben több mint nyolcezer tő rózsa virágzik mintegy hatszáz fajtából. A kertben idén angol és német termesztők által nemesített rózsákat is ültettek, emellett az Eszterháza-központ a kastélyparkok útjaival, sétaútjaival együtt a rózsakerti sétányokat is megújította

Fotók: Krizsán Csaba / MTI