Megváltoztatta a mülhauseni önkormányzat azon döntését, hogy engedélyezi a sültkolbásznak szentelt türingiai múzeum, a Bratwurstmuseum áttelepítését arra a területre, amelyet egykoron a nácik a kelet-németországi buchenwaldi koncentrációs tábor külső létesítményeként használtak.

MTI

Johannes Bruns polgármester és Benjamin-Immanuel Hoff antiszemitizmus-elleni biztos pénteken közös közleményben jelentette be, hogy hamarosan találkoznak és megvitatják, milyen alternatív területet tudnak a múzeum rendelkezésére bocsátani. Németországban megrökönyödést váltott ki a múzeum honlapján szerdán közzétett terv arról, hogy a jelenleg Holzhausenben működő kolbászmúzeum átköltözik egy Mülhausenben lévő ingatlanra, amelynek hatalmas épülete a második világháborúban a közeli buchenwaldi koncentrációs tábor része volt.

A kérdéses terület 2008 óta egy magánbefektető tulajdonában van, aki a szövetségi kormánytól vásárolta meg a földeket. A múzeum új otthona mellé színházat és egy szállodát is akarnak építeni, a projektet eredetileg támogatta az önkormányzat. A testület csütörtök este megvitatta az ügyet és elállt a tervtől. A tanácskozáson a zsidó közösség képviselői is részt vettek.

“Nem lehet kétség a náci koncentrációs táborba internáltak szenvedése és a kényszermunka rendszerének embertelensége felől” – fogalmazott közös közleményében Hoff és Burns. “Tárgyalunk az önkormányzattal és reméljük, hogy olyan megoldást találunk, amely tiszteletben tartja az áldozatokat” – hangoztatta Reinhard Schramm, a türingiai zsidó közösség vezetője.

A buchenwaldi tábor a náci Németország által 1937 júliusától 1945 márciusáig működtetett koncentrációs tábor volt. Buchenwaldba és külső táboraiba mintegy 240 000 embert hurcoltak Európa minden országából, a legtöbbet Magyarországról és Lengyelországból, közülük 43 ezren meghaltak. A tábor lakói, zsidók, politikai foglyok és hadifoglyok kényszermunkásként dolgoztak a közeli német hadiüzemekben.