Megtalálta a norvég rendőrség Edvard Munch (1863-1944) norvég festő Történelem című litográfiájának egy egyedülálló változatát, amelyet 2009 novemberében loptak el a Nyborg Kunst oslói galériából – jelentették be szerdán a norvég fővárosban.

MTI

A bűncselekménnyel kapcsolatban a hét elején elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek két embert – a rendőrség szerint nem a tolvajokat, hanem büntetett előéletű orgazdákat. Annak idején ismeretlenek éjszaka betörték a galéria utcafronti üvegét, majd az alkotás megszerzése után egy kisteherautóval távoztak. A járművet a közelben megtalálták, a tolvajok azonban kereket oldottak. A Történelem című kőnyomatot több példányban készítette el a norvég szimbolista festő, de az ellopott példány az egyetlen, amelyet saját kezűleg színezett ki. Éppen emiatt szakértők akkor úgy vélték, hogy lehetetlen értékesíteni a műtárgypiacon az 57×98 centiméteres alkotást.

A bűncselekmény után szakértők 2 millió koronára (körülbelül 70 millió forintra) becsülték az ellopott műalkotás értékét.  Az expresszionizmus előfutáraként számon tartott norvég művész alkotásai igen népszerűek a tolvajok körében. 1994-ben az oslói Nemzeti Múzeumból lopták el Sikoly című képének egyik változatát, a rablók azonban három hónappal később visszaszolgáltatták a festményt. A Sikoly egy másik példányát a Madonna című alkotással együtt 2004 augusztusában a Munch Múzeumból vitték el. E képek súlyos károkat szenvedve két évvel később kerültek elő.