A festő halála után 130 évvel megtalálták, hol festette utolsó alkotását Vincent van Gogh. Az észak-franciaországi Auvers-sur-Oise-ban található az a fákkal és gyökerekkel benőtt domb, amely megjelenik Gyökerek című festményén – közölte kedden az amszterdami Van Gogh Múzeum.

MTI

A helyszín mintegy 150 méterre található az Auberge Ravoux szállótól, ahol Van Gogh élete utolsó két hónapját töltötte. A kép elkészülte után a holland festő nem sokkal véget vetett életének. A festményen megjelenő nagy fatörzs a múzeum közlése szerint ma is látható. A helyi Van Gogh Intézet igazgatója, Wouter van der Veen véletlenül bukkant a helyszínre. Egy több mint száz éves képeslapot talált, amelyen egy domb szerepelt a jellegzetes fákkal és gyökerekkel.

Az Amszterdami Múzeum kutatói összehasonlították a fotót és a festményt. “Van Gogh munkamódszerét, valamint a festményt, a képeslapot és a domb mai állapotát alapul véve a tudósok arra jutottak, hogy nagy valószínűséggel erről a helyszínről van szó” – mondta van der Veen. A múzeum szerint van Gogh gyakran festette meg közvetlen környezete motívumait. A napfény esése alapján a szakértők azt is megállapították, hogy délután végén készült el a kép. Van Gogh még aznap lelőtte magát.

Kép: BBC