Noha a többi hasonló méretű fesztivált Európa-szerte a jövő évre halasztották, a vajdasági EXIT Fesztivál az eredeti júliusi dátum helyett augusztusban megnyithatja kapuit Újvidéken a látogatók előtt. Ennek esélyét a szerb kormány, illetve Ana Brnabic miniszterelnök teremtette azzal, hogy arra kérte az EXIT szervezőit: idén se maradjon el Európa egyik legrangosabb zenei nagyfesztiválja.

061.hu

Brnabic miniszterelnök a fesztivál megnyitásával kapcsolatos optimizmusát a járványhelyzet erőteljes javulásával indokolta, ráadásul az augusztusi fesztivál lehetőségét a helyi járványügyi hatóságok is támogatják. Az már most is biztosnak látszik, hogy az augusztusi EXIT-nek nemcsak időpontjában, de szerkezetében is alkalmazkodnia kell majd a megváltozott körülményekhez. A szervezők ezzel kapcsolatban optimistán nyilatkoztak, emellett természetesen az idei rendezvényre eladható jegyek számát is készek csökkenteni a biztonság érdekében.

Közönség a bosznia-hercegovinai Tanker zenekar koncertjén a 2011-es Exit fesztiválon

“A fesztivál teljes méretében, tehát 55 ezres napi kapacitásával és 40 programhelyszínével valószínűleg csak 2021-ben térhet vissza, de ettől függetlenül boldogok vagyunk, hogy az egészségügyi helyzet javulása lehetővé teszi az idei jubileumi 20. EXIT megrendezését is” – mondta Dusan Kovacevic, a fesztivál alapítója. “Az egészség és a biztonság az elsődleges szempontunk, ennek érdekében pedig mindent meg is fogunk tenni, hogy a látogatók és a szervezők is teljes biztonságban legyenek idén augusztusban. Ha a félelem és az optimizmus közül kell választani, az EXIT mindig utóbbira szavaz” – tette hozzá Kovacevic.

Jason Kay énekes és Paul Turner basszusgitáros szórakoztatja a közönséget a Jamiroquai koncertjén

A fesztivál megtartásával az EXIT nem csak a látogatók és a szervező csapat érdekeit tartaná szem előtt, hanem üzenni is próbál a fesztiválipar többi szereplőjének a válság utáni gyorsabb talpraállás érdekében. “Nem titok, hogy a fesztiválok és maga az élőzenei iparág az egyik legnagyobb vesztese a jelenleg kialakult válságnak. Munkahelyek milliói kerültek veszélybe vagy szűntek meg emiatt szerte a világban. Ez a döntés fontos, hiszen akkor is, ha megváltozott formában tudunk csak élő rendezvényeket szervezni, vissza kell hozzuk az emberek életébe a pozitív gondolatokat” – mondta Ivan Milivojev, az EXIT másik alapítója, aki egyben a Yourope Európai Fesztiválszövetség elnökségi tagja is.

Exit fesztivál 2011. július 8-án

Hogy pontosan milyen EXIT-et láthatunk és látogathatunk meg idén Augusztusban, azt a következő hetekben tudhatjuk meg, de egyben biztosak lehetünk: a szervezők gőzerő-vel dolgoznak, hogy a 20. EXIT méltó legyen eddigi hírnevéhez.

Az EXIT szerényen, de mégis bátran indult még 2000-ben, amikor diáktüntetések zajlottak Szerbiában Milosevics ellen, a szabadság és a demokrácia mellett. Ma a rendezvény már elmondhatja magáról, hogy kétszeresen is a Legjobb nagyfesztivál díjat birtokolja, ugyanis a 2017-ben az Európai Fesztiválok Djátadóján másodszor is elnyerte ezt a díjat.

Az EXIT-ről további információkat ITT olvashat, magyar nyelvű közönségszolgálat és információk ITT.

Fotók: Mohai Balázs / MTI