Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. 

MTI

A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a nagy zeneszerző születésének jubileumáról – közölte hétfői bonni sajtótájékoztatóján Malte Boecker, az emlékhelyként, múzeumként és kutatóintézetként működő Beethoven-ház igazgatója. A zárva tartás idején egy melléképületben a Beethoven-életéről szóló kiállítás egy erősen kicsinyített változatával várják a látogatókat. A jubileumi ünnepségek 2019. december 16-i kezdetére az évente 100 ezer látogatót vonzó múzeum teljesen megújulva, az összes újdonsággal, köztük a sérülékeny kéziratok számára berendezett különteremmel együtt nyílik meg újra a nagyközönség előtt.

Az átalakításra 3,5 millió eurót (1,1 milliárd forint) költenek. A zeneszerző feltételezett születésnapjának 250. évfordulójáig, 2020. december 16-ig tartó megemlékezéssorozat részeként 16 estén át előadják Beethoven összes kamarazenei művét a kamarazenei koncertteremmel is rendelkező házban, 2020 februárjára pedig tudományos kongresszust terveznek. A jubileumi megemlékezéseket a BTHVN-mottóval tartják. A zeneszerző alkalmanként így rövidítette a nevét. Ludwig van Beethoven születésének napja nem ismert, csak megkeresztelésének napja, december 17. Feltételezik, hogy az ezt megelőző napon született.

Kép: lvbeethoven.de