Megkezdődött a szombathelyi Savaria Múzeum külső felújítása, az épület homlokzatát teszik rendbe, kicserélik a nyílászárókat és a múzeumkert is megújul a 365 millió forintos kormányzati támogatásból.

MTI

 A munkálatok október végéig tartanak, novemberben a Szent Márton ünnepségsorozat részeként már egy nagyszabású, a keresztény szimbólumokkal foglalkozó kiállítás megnyitását tervezik. A múzeumi felújítás a Modern Városok program fejlesztéseinek sorában valósul meg – közölte Csapláros Andrea, az intézmény igazgatója. Szólt arról, hogy az utóbbi években különböző pályázati források felhasználásával nagyobbrészt sikerült megújítani a múzeum kiállítótereit is.

A most indult külső felújítás a múzeumkertre is kiterjed, amely a jövőben zárható közkertként a belváros zöldterületeit gazdagítja. A kert megújítása során megóvják az idős fákat, de átláthatóvá, kertészetileg jobban kezelhetővé teszik a területet, új padokat, szemétgyűjtőket és kerékpártárolót helyeznek ki. Eredeti szépségében állítják majd helyre a múzeum kerítését is, amelynek mára csupán egyetlen eleme maradt meg épségben, de ez elegendő ahhoz, hogy a szakemberek rekonstruálni tudják azt – mondta az igazgató.

A Savaria Múzeum klasszicista stílusú épülete a 19-20. század fordulóján eredetileg kultúrpalotának épült, a városlakók adományaiból.

Fotó: Mészáros Zsolt – nyugat.hu