A miskolci Jameson CineFest Cine Classics szekciójában három új MaNDA-DVD kerül bemutatásra. A “Terror és forradalom” című, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére megjelentetett sorozatban a Cinefest idei életműdíjasa, Makk Károly két remekműve, a Szerelem (1970) és az Egymásra nézve (1982) DVD-kiadványai, valamint a teljes, négylemezes, 1956-os mozihíradó évfolyam.

MTI

A MaNDA a Szerelem teljeskörű digitális restaurálására 2015-ben nyerte el a Magyar Művészeti Akadémia támogatását, s a filmet a 90 éves rendező, s az 56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából javasolta a Cannes Classics programba. A 4K-ban restaurált digitális mozikópia és a filmanyagból készült és DVD premierje a Cine Classics keretében lesz. A lemezre négy filmtörténeti extra került. Az Egymásra nézve DVD lemeze két filmtörténeti bónuszt tartalmaz, amelyek érdekes filmtörténeti kontextusba helyezik a Makk többszörösen tabusértő művét.

A Magyar Filmhíradó Évfolyam 1956. 1-44. négylemezes változata az 1956-os év mozihíradóit tartalmazza. A hetente megújuló mozihíradók egyedülálló történeti forrásként szolgálnak a forradalmat közvetlenül megelőző időszak megismeréséhez. Extrájából azt is megtudhatjuk, milyen szempontok szerint készültek. A filmanyagok felújítása MaNDA restauráló műhelyében készült, a kiadást szintén az MMA támogatta. A “Terror és forradalom 1949-1956” című tematikus DVD-sorozatban év végéig 9 játékfilm jelenik meg.

Fotó: Mafilm