Átadták hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a török Kütahya Múzeum munkatársai által közösen felújított Kossuth Lajos Múzeumot a törökországi Kütahyában.

MTI

Az ünnepélyes átadón Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar-török barátság jelenlegi fővárosának nevezte Kütahyát. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy magyar és török kutatók, hivatalnokok együttes munkájának köszönhető a múzeum. A magyar-török barátság mind a mai napig érvényes és a jövőben is az lesz – nyomatékosította.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója – aki történészként Kossuth Lajos kutatója is – beszédében hangsúlyozta, hogy az Oszmán Birodalom nemcsak vendégül látta a magyar államférfit, hanem meg is védte őt a rá vadászó orvgyilkosoktól. Kiemelte: az a tisztelet, az a szeretet hozta létre a múzeumot Kütahyában, amelyet a törökök a magyarok iránt viselnek. Ismet Güral, Magyarország kütahyai tiszteletbeli konzulja kifejtette: Kossuth még az emigrációban sem adta fel a szabadságharc ügyét, kiterjedt politikai levelezést folytatott török és európai vezetőkkel. Egyik legfontosabb tevékenysége az volt, hogy kidolgozta Magyarország új, önkormányzati alapon nyugvó alkotmánytervezetét – tette hozzá.

Kamil Saracoglu, Kütahya város polgármestere kijelentette: ahogy a szigetvári Magyar-Török Barátság Park a két nép közötti békét szimbolizálja, úgy képviseli azt a kütahyai Kossuth Lajos Múzeum is. Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója elmondta: a múzeum 1982-es megnyitása óta ez volt az épületen végzett első átalakítás. Egyrészt frissült a tárlat anyaga, új fegyverek, pénzérmék, ruhák kaptak helyett a kiállításon, másrészt jelentős infrastrukturális változtatás is történt, amely során a ház teljes villamoshálózatát kicserélték. Az átalakításnak köszönhetően a belső tér a modern muzeológiai irányvonalaknak megfelelően friss megjelenést kapott, elegáns lámpatestek, információs táblák és érintőképernyők gazdagítják a dizájnt.

A tárlat megújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 8 millió forinttal támogatta. Kossuth Lajos a magyar szabadságharc bukása után elhagyni kényszerült az országot, az Oszmán Biradalom nyújtott neki menedéket. Az osztrákok és az oroszok hiába követelték a török szultántól kiadatását. Kossuthot családjával és kíséretével 1850 tavaszán költöztették Kütahyában abba a XVIII. századi két szintes polgári házba, amely ma a múzeumnak ad otthont. 1851 nyarán hivatalosan közölték Kossuthtal, hogy elhagyhatja a birodalmat. Nyugatra indult, hogy a magyar függetlenség ügye mellé állítsa a közvéleményt.