Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését. Korábban Szvetlana megkapta a német könyvszakma tekintélyes Béke-díját, aminek korábban két magyar kitüntetettje is volt: Konrád György és Esterházy Péter.

MTI/ nullahategy

Alekszijevics ellenzéki író, hazájában nem nagyon vesznek tudomást róla, milliós példányszámokban megjelenő könyvei Oroszországból kerülnek be Fehéroroszországba. Két könyvével – az 1979-1989-es afganisztáni háborút feldolgozó Fiúk cinkkoporsóban címen megjelent kötettel és A háború nem asszonyi dolog című munkával, amelyet a Vörös Hadseregben harcolt nőkről írt, a magyar irodalmi köztudatban is jelen van. Híres a csernobili katasztrófát feldolgozó riportkönyve is.

Alekszijevics dokumentarista, riporter – korábban újságíróként is dolgozott. Egy-egy alkotásához mélyinterjúk százait készíti, majd fűzi őket egybe irodalmi eszközökkel. A műfajt elnevezték „regénynek, hangokban elbeszélve”.  Alekszijevics szerint az oroszok “a dicső múltról fantáziálnak, ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni azt, ami történt. Azok számára, akik kifosztották Oroszországot és az embereket összetartani képes autoritást keresnek, csak Sztálin rehabilitálása marad. Ez a szellem jelen van.”